Sima Samara kreeg de verrassing van haar leven toen ze afgelopen maand op het podium werd geroepen bij Dreamforce, een jaarlijks terugkerend techfestival in San Francisco van softwarebedrijf Salesforce. Ze kreeg de ‘golden hoodie’ uitgereikt van CEO Marc Benioff, de hoogst mogelijke erkenning voor iemand die met de software van het bedrijf werkt. Opmerkelijk want slechts een paar jaar eerder was ze met doodsangst uit het Midden-Oosten naar Nederland gevlucht.

Samara was opgeleid en werkzaam als apotheker en wilde deze carrière voortzetten in Nederland. Maar dat liep ietwat anders, want nadat ze alle procedures om in Nederland te mogen verblijven had doorlopen, vond ze zichzelf in een flatje in Leiden met amper mogelijkheden om haar ambities waar te maken. Toch was ze dankbaar voor het feit dat ze hier veilig zat.

Tegenover Business Insider wil Samara niet al te veel kwijt over de reden waarom ze is gevlucht en ook weidt ze niet graag uit over de situatie die haar hier bracht. Ze geeft aan dat ze opkwam voor de rechten van leden van de LGBTQ+-gemeenschap en vrouwen. “De aandacht die ik vervolgens van de overheid kreeg, leidde er uiteindelijk toe dat ik naar Nederland ben gegaan”, geeft ze aan.

Eenmaal in Nederland doorliep ze de stappen voor een verblijfsvergunning. Al die tijd bleef ze een positieve instelling houden en had ze het idee om aan de slag te gaan als apotheker, als ze eindelijk door het inburgeringstraject was.

Met de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland zou je denken dat ze met open armen zouden worden ontvangen, maar dat pakte anders uit. “Er keken meerdere mensen naar mijn papieren, maar ze werden niet goedgekeurd in Nederland. Ik kon dus geen apotheker worden. Omdat ik niet niksend thuis wilde zitten, besloot ik interieurverzorgster te worden”, zegt Samara lachend.

Samara’s verhaal toont aan dat zelfs gemotiveerde en goed opgeleide immigranten niet altijd even makkelijk een aan een baan kunnen komen in Nederland, hoe graag ze dit zelf ook willen.

Van apotheker naar softwareconsultant

In het geval van Samara bood de Amsterdamse vestiging van de Blue Road Academy uitkomst. Dit is een opleidingsinstituut dat ondersteund wordt door het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce en voormalige vluchtelingen aan een baan helpt.

“Het was helemaal toevallig dat ik bij hen terecht kwam. Op een dag scrolde ik langs een advertentie van hen op Facebook. Ik besloot een berichtje te sturen”, zegt Samara.

Na een een intakegesprek en een wachttijd van een paar maanden kon ze beginnen met een cursus voor Salesforce-administrator. Maar zelfs op dat moment had ze nog steeds het idee dat ze in de farmaceutische industrie hoorde. Salesforce zou een leuke side-hustle worden tot ze weer kon doen waarvoor ze opgeleid was.

“Maar na een maand was dat idee helemaal verdwenen. Ik had met de cursus een nieuwe familie in de mede-cursisten gevonden, een die ik al lang niet meer had omdat ik was gevlucht. Ik wilde dat familiegevoel niet loslaten”, zegt Samara terwijl ze helemaal begint te stralen.

Twee maanden nadat ze klaar was met haar studie, kon ze als Salesforce-administrator aan de slag bij glasvezelspecialist Eurofiber, een partner waar Blue Road Academy mee samenwerkt. Ze kreeg een jaarcontract, maar bleef ruim 2,5 jaar in dienst. Toen kwam de ambitie weer boven.

“Ik wilde doorgroeien, maar bij Eurofiber kon ik maar één project beheren en voor de volgende stap was ervaring met meerdere projecten nodig”, legt Samara uit. Ondertussen werkt ze als consultant bij Capgemini, waar ze zich al met diverse projecten heeft beziggehouden.

Het succes van haar nieuwe carrièrepad zorgde ervoor dat Samara onlangs een eigen huis kon kopen in Den Haag. En hoewel dat een belangrijk doel voor haar was, heeft ze nog flink wat andere ambities. "Uiteindelijk wil ik doorgroeien naar een boardfunctie. Ik wil bedrijven veel breder helpen met problemen oplossen”, zegt ze.

Samara wil ook graag een stichting oprichten voor ex-vluchtelingen met een vergelijkbare ervaring. "Ik wil ze met mijn ervaring en kennis graag verder helpen en ze in contact brengen met de juiste personen.” En het is niet alsof dat nog maar een idee is, ze heeft al contact met meerdere partijen die haar hiermee willen helpen.

Ook op Dreamforce, waar we haar spreken, laat ze geen gelegenheid onbenut om dit ideaal te verwezenlijken. Ze grijpt haar kans om general manager Michiel van Vlimmeren van Salesforce in Nederland, die bij het gesprek aan tafel zit, te vragen of hij haar hierin wil ondersteunen. Uiteraard stemt hij toe.

LEES OOK: Duurzaam ondernemen is meer dan alleen bomen planten om je CO2-uitstoot te compenseren: deze 2 stappen helpen je op weg naar een écht duurzaam bedrijf