Oud-premier Silvio Berlusconi mag volgens de Italiaanse media hopen op een spoedige terugkeer in de politiek.

“Berlusconi is gerehabiliteerd”, kopte de krant Corriere della Sera zaterdag, zich beroepend op een gerechtelijke uitspraak van het Hof in Milaan.

Op grond daarvan kan de 81-jarige veteraan zich weer verkiesbaar stellen en een politiek ambt bekleden.

De Senaat ontnam Berlusconi in 2013 het recht als volksvertegenwoordiger op te treden na een veroordeling wegens belastingfraude. Omdat dat verbod oorspronkelijk pas in 2019 zou eindigen, kon Berlusconi in maart niet als boegbeeld van zijn partij Forza Italia meedoen aan de parlementsverkiezingen.

“Eindelijk gerechtigheid, na een lijdensweg van vijf jaar”, reageerde Mariastella Gelmini, de fractievoorzitter van Forza in het Huis van Afgevaardigden, op het besluit van de rechter.

Dat besluit verandert volgens Luigi Di Maio, de leider van de eurosceptische Vijfsterrenbeweging (M5S), vooralsnog niets aan de plannen een regering te vormen met de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini. Zij willen de Italiaanse president Sergio Mattarella zondag uitsluitsel geven of deze coalitie kans van slagen heeft.

Breekpunten waren tot dusver de functie van premier en de rol van Forza, een bondgenoot van Lega. M5S, de grote winnaar van de verkiezingen, voelt niets voor samenwerking met Berlusconi. Deze beloofde woensdag de voorgenomen coalitie niet te zullen dwarsbomen.

Mislukken de onderhandelingen, dan moeten de Italianen mogelijk al in juli opnieuw naar de stembus.