Shell denkt nog nog steeds voor 30 miljard dollar aan bezittingen te kunnen verkopen in de periode tot 2018, ondanks de lage olieprijzen.
Dat maakte het Brits-Nederlandse energieconcern dinsdag bekend.
Maandag suggereerde de zakenkrant Financial Times dat de aangekondigde verkoop aan bezittingen door olie- en gasconcern langer zou duren dan eerder aangekondigd, op basis van ingewijden. Maar Shell ontkent dit.
Shell gaf eerder al aan voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te willen stoten, onder meer om zo de schuld te verlagen. De schuldpositie is onder meer opgelopen door de overname van het Britse gasbedrijf BG Group voor een totaalbedrag van 54 miljard dollar.
Financiële doelen Shell
Shell hield dinsdag een bijeenkomst voor analisten waarin strategische prioriteiten en financiële doelen werden bekendgemaakt. Die liggen volgens topman Ben van Beurden bij het reduceren van de schuld, het uitbetalen van dividenden en het vinden van een balans tussen investeringen en de inkoop van aandelen.
Concreet ziet Shell grotere structurele besparingen van 4,5 miljard dollar per jaar vanaf 2018, tegen een eerdere prognose van 3,5 miljard dollar. In 2017 moeten de structurele voordelen al 4 miljard dollar bedragen.
Verder verwacht Shell in de periode tot 2020 elk jaar zo'n 25 tot 30 miljard dollar te investeren, hoofdzakelijk in projecten voor olie en gas. Voor dit jaar rekent het concern op een investeringsbedrag van 29 miljard dollar.
Door scherp op de kosten te letten hoopt Shell de jaarlijkse vrije kasstroom tegen 2020 op een niveau van 20 tot 25 miljard dollar te hebben, met een rendement op het geïnvesteerde vermogen van 10 procent. Dit uitgaande van olieprijzen van zo'n 60 dollar per vat.
Shell snijdt fors in kosten: banen weg
Eind mei werd bekend dat Shell wereldwijd 2200 banen extra in verband met de aanhoudend lage olieprijzen. De reorganisatie komt bovenop twee eerdere ontslagrondes die vorig jaar werden aangekondigd, en waarbij in totaal 10.300 arbeidsplaatsen komen te vervallen.
Hoeveel banen in Nederland op de tocht staan, kon een woordvoerster niet aangeven. Wel zei ze dat met name de divisie die zich bezighoudt met het opsporen en oppompen van ruwe olie (Upstream) getroffen zal worden.
De olie- en gasindustrie maakt volgens de zegsvrouw moeilijke tijden door. ,,Wij moeten opnieuw pijnlijke maatregelen nemen om te zorgen dat Shell concurrerend blijft in de huidige, langdurige neergang.'' Een vastomlijnd besparingdsdoel werd niet genoemd.
Shell schrapte vorig jaar al 7500 banen als onderdeel van een bezuinigingsronde om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden. Door overproductie daalden de olieprijzen vanaf de zomer van 2014 in anderhalf jaar tijd met meer dan driekwart. Pas de laatste paar weken is sprake van voorzichtig herstel.
Eind vorig jaar liet Shell weten dat dit jaar nog 2800 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Die ingreep is het gevolg van de in februari afgeronde overname van branchegenoot BG Group. Met de woensdag aangekondigde reorganisatie erbij komt het totale banenverlies over 2015 en 2016 op 12.500.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl