Shell was altijd een gewild bedrijf om voor te werken onder technische studenten, maar die tijd lijkt voorbij. Studenten van de Technische Universiteit Delft laten het olie- en gasbedrijf links liggen om voor een duurzamere baas te werken.

De studenten passen voor een baan bij een bedrijf dat geld verdient met oude energiebronnen zoals olie en gas, meldt het Financieele Dagblad op basis van een rondgang onder technische studenten en headhunters.

“We zien dat bedrijven zoals Shell het bijzonder lastig hebben gekregen”, zegt Joost Fortuin, directeur van wervings- en headhuntersbureau Page Group Nederland tegen het FD. “Veel technici uit Delft willen zich niet meer vereenzelvigen met dit type bedrijven. Je draagt niet bij aan een betere , duurzamere wereld.”

In een jaarlijks onderzoek onder technische studenten van onderzoeksbureau Universum kelderde Shell van plekt vier naar zeven. Studenten gaan liever aan de slag bij Tesla, dat op nummer één staat. Shell-topman Ben van Beurden, die zelf in Delft studeerde, erkende afgelopen maand bij een lezing over verduurzaming dat hij zich wel eens moet verantwoorden tijdens feestjes over het beleid van Shell.

Volgens headhunter Page Group was de markt voor ingenieurs was vorig jaar al krap en is de afnemende populariteit onder studenten een serieus probleem voor Shell.

En dat terwijl Shell van oudsher altijd kon rekenen op aanwas vanuit de TU Delft. De universiteit gold als een kraamkamer voor het olie- en gasbedrijf. Maar er is een nieuw, groener tijdperk ingeluid. Volgens Fortuin is er sprake van een 'structurele mentaliteitsverandering', met Nederland aan kop. "Het is niet meer dat Shell sollicitatiegesprekken voert met kandidaten, maar de kandidaten voeren een sollicitatiegesprek met Shell."

Lees hier het artikel van het FD: Schaars technisch talent bedankt voor een carrière bij fossiel 'vies' Shell