Op de aandeelhoudersvergadering van olie- en gasreus Shell stond dinsdag een bijzonder voorstel op de agenda. Lobbyclub Follow This wil Shell bewegen tot een radicale omslag richting duurzame energie.

Energiejournalist Mark van Baal heeft een bijzondere missie. Met zijn lobby-initiatief Follow This wil hij Shell, een gigant op het gebied van fossiele energie, bewegen om veel meer te investeren in hernieuwbare energie.

Op Shell’s aandeelhoudersvergadering van dinsdag in het Circustheater in Scheveningen stond een resolutie van van Follow This op de agenda. Die riep Shell op massaal te investeren in duurzame energiebronnen. Maar de bestuurstop van Shell zag daar niets in, zo bleek uit het live blog van over de Shell-vergadering van het Financieele Dagblad.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden hield aandeelhouders van Shell dinsdag voor dat het “niet verstandig” zou zijn om de resolutie van Follow This uit te voeren, aldus het FD. Van Beurden wees erop dat olie en gas goed zijn voor de helft van het mondiale energieaanbod. Shell wil daarom vooral blijven investeren in olie en gas.

In de loop van dinsdagmiddag werd duidelijk hoe de meerderheid van de aandeelhouders van Shell denkt: van de aandeelhouders die vooraf al hadden gestemd, wees 97 procent de resolutie van Follow This af. Dat resultaat konden de aandeelhouders die nog in de zaal van het Circustheater stemden, niet meer veranderen.

Bonus-beleid Shell

Ander heikel punt op de aandeelhoudersvergadering was het bonusbeleid van Shell. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stemde dinsdag tegen het bonusbeleid van olie- en gasreus Shell. "Ondanks een flink lagere omzet, kasstroom en nettowinst krijgen bestuurders aanzienlijke cashbonussen toegekend over 2015, terwijl aandeelhouders hun belegging in dat jaar flink in waarde hebben zien dalen", zo merkte de vereniging op.

De VEB noemde de stevige bonussen en salarisverhogingen bij Shell "een verkeerd signaal naar de markt" in een tijd waarin de winsten onder druk staan door de malaise op oliemarkten.

Eerder al had het toonaangevende adviesbureau Glass Lewis al kritiek op de bonus van Shelltopman Ben van Beurden. Van Beurden zag zijn basissalaris over afgelopen jaar met 8 procent dalen, maar zijn bonus ging met 6 procent omhoog ten opzichte van 2014.

Uiteindelijk werd het bonusbeleid van Shell wel gesteund door de meerderheid van de aandeelhouders. De tegenstemmers bleven op 14 procent steken.

Oops! We could not locate your form.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl