De overleden oud-topman van Fiat Chrysler Sergio Marchionne was al een jaar ernstig ziek.

Dat bleek donderdag na een verklaring van het ziekenhuis in het Zwitserse Zürich waar hij behandeld werd. Marchionne had dat voor zich gehouden. Hij overleed dinsdag op 66-jarige leeftijd.

Na de verklaring van het ziekenhuis liet Fiat Chrysler direct weten niet op de hoogte te zijn geweest. De automaker wist alleen dat zijn topman aan zijn schouder zou worden geopereerd en dat daarbij complicaties optraden.

De familie van Marchionne bevestigde dat de zakenman zijn ziekte voor zich had gehouden en vraagt om haar privacy te respecteren.

Onduidelijk is wat Marchionne precies mankeerde. Volgens de Italiaanse website Lettera43 werd hij geopereerd aan een kwaadaardige tumor in zijn schouder. Tijdens de operatie zou hij een embolie hebben gekregen, waardoor zijn hersenen onherstelbaar zijn beschadigd.

Brein achter transformatie Fiat Chrysler

Marchionne was sinds 2004 topman van Fiat en sinds 2009 ook van Chrysler, waar Fiat een belang van 20 procent in kreeg na financiële problemen bij de Amerikaanse automaker. In 2014 fuseerden Fiat en Chrysler en werd Marchionne topman van het fusiebedrijf.

Hij zorgde ervoor dat dat bedrijf financieel weer gezond werd, met een succesvolle beursgang in 2014 tot gevolg.

Marchionne had ook de touwtjes in handen bij Ferrari en was bestuursvoorzitter bij tractormaker CNH, twee bedrijven die door Fiat Chrysler naar de beurs waren gebracht.

Marchionne zou in april al aftreden als topman. De Brit Mike Manley volgde hem op. Hij gaf leiding gaf aan Jeep, een van de merken van het bedrijf.