De Amsterdamse kledingketen Scotch & Soda, die wereldwijd actief is, heeft 30 miljoen euro moeten bijlenen in de coronacrisis.

Vooral tijdens de lockdowns dit voorjaar heeft Scotch & Soda het zwaar gehad.

Tegen Het Financieele Dagblad geeft de financieel directeur aan te blijven inzetten op groei met nieuwe winkels én online.

Het Amsterdamse kledingbedrijf Scotch & Soda is hard geraakt door de lockdowns eerder dit jaar. Het bedrijf heeft in totaal voor 30 miljoen euro aan extra leningen moeten aantrekken om liquiditeitsproblemen op te vangen.

Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag op basis van het deze week te deponeren jaarverslag. Financieel directeur Thomas Bervoets van Scotch & Soda zegt in een toelichting tegen de krant: “We werden hard geraakt. Onze eerste prioriteit in maart was cash in het bedrijf houden.”

Scotch & Soda heeft 15 miljoen euro geleend van zijn Amerikaanse eigenaar, de investeringsmaatschappij Sun Capital. Daarnaast heeft een groep Nederlandse banken ook 15 miljoen euro aan leningen en garanties verstrekt. In het laatste geval is gebruikgemaakt van een regeling waarbij de Nederlandse overheid garant staat voor 80 procent van de verstrekte leningen.

Scotch & Soda heeft 249 winkels in zeventig landen en moest dit voorjaar een groot deel van de winkels sluiten gedurende de lockdowns in diverse landen.

Lees ook op Business Insider

Scotch & Soda gelooft in combinatie van winkels en online

Over het gebroken boekjaar dat loopt tot eind mei 2020 haalde Scotch & Soda een omzet van 291 miljoen euro en leed de kledingketen een verlies van bijna 160 miljoen euro.

Financieel directeur Bervoets geeft tegenover het FD aan dat Scotch & Soda geen winkels sluit, maar juist nieuw vestigingen wil openen. “We investeren ongeveer evenveel in al onze drie onderdelen: eigen winkels, groothandel en online. Online is de groei oneindig, maar ik geloof heilig in de combinatie met fysieke winkels.”

Lees het hele artikel over Scotch & Soda bij het FD.