Het Schotse parlement heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van premier Nicola Sturgeon om een nieuw referendum te houden over onafhankelijkheid.

Sturgeon wil de Schotten daarover laten beslissen eind 2018 of begin 2019, als duidelijk is onder welke voorwaarden het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU plaatsvindt.

Met een meerderheid van 69 stemmen voor en 59 stemmen tegen gaf het Schotse parlement in Edinburgh de premier het mandaat om bij het Britse Lagerhuis een verzoek in te dienen voor het houden van het referendum.

Sturgeon zei daarop: “Ik hoop dat de Britse regering de wil van dit parlement zal respecteren. Als dat het geval is zal ik vol vertrouwen de gesprekken daarover beginnen om tot een compromis te komen. Maar als ze ervoor kiezen dat niet te doen, zal ik na Pasen terugkeren in dit parlement om de vervolgstappen van de Schotse regering toe te lichten om te zorgen dat uw wensen worden uitgevoerd.”

Tijdens een verhit debat riep de Schotse conservatieve leider Ruth Davidson premier Sturgeon op te gaan zitten.

Reactie May

De Britse premier Theresa May liet in een reactie weten dat wat haar betreft van een referendum geen sprake kan zolang het Brexit-proces nog niet is afgerond.

"Dit is niet het goede moment. Op dit punt moet onze focus liggen op de onderhandelingen met de Europese Unie, zodat we een goede deal voor het hele Verenigd Koninkrijk kunnen sluiten", zei May. "Het zou oneerlijk zijn om de inwoners van Schotland nu zo'n cruciale beslissing te laten nemen zonder dat zij de noodzakelijke informatie hebben over onze toekomstige relatie met Europa."

Volgens May kunnen de kiezers bij een referendum eind volgend jaar nog onvoldoende zien wat de resultaten van de Brexit zijn. Sturgeon wil juist dat de Schotten kunnen kiezen "voordat het te laat is om onze eigen koers te kiezen".

In 2014 gingen de Schotten al naar de stembus om over onafhankelijkheid te stemmen. Toen koos een meerderheid ervoor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. In het Brexit-referendum van juni koos de totale bevolking van het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de EU, maar wilden de meeste Schotten juist in de EU blijven.