Honderdduizenden Catalanen gaan naar verwachting donderdag de straat op in Barcelona om te demonstreren voor een referendum op 9 november over de vraag of Catalonië onafhankelijk moet worden van Spanje.

De straten van Barcelona zullen donderdag rood en geel kleuren, de kleuren van de Catalaanse vlag. Catalonië is een welvarende regio in het noordoosten van Spanje met een eigen taal en cultuur waar al veel langer over onafhankelijkheid van Spanje wordt gesproken. Het aantal voorstanders van afscheiding is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid, mede door de economische crisis.

De Spaanse regering wil niets weten van een referendum en noemt het illegaal. Een onafhankelijk Catalonië zou desastreus zijn voor Spanje. Zonder de welvarende provincie wordt het moeilijk voor Spanje om de staatsschuld af te lossen. Catalonië is voor Spanje wat Duitsland voor Europa is. Premier Rajoy wil een afsplitsing daarom koste wat het kost voorkomen en een referendum verbieden.

Hoop op referendum groeit

De hoop op een volksraadpleging is bij voorstanders van onafhankelijkheid gegroeid door het komende referendum in Schotland. De regionale regering, die al een grote mate van autonomie heeft, heeft een referendum uitgeroepen voor 9 november.

“We willen over onze toekomst beslissen”, aldus een van hen, gekleed in een T-shirt met rode V van ‘vote’ (stemming) er op. “Wij begrijpen niet waarom dit steeds wordt geweigerd.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl