De naderende Brexit heeft de Schotten zover gebracht dat ze bijna zover zijn om onafhankelijkheid van het VK te steunen.

Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit recente opiniepolls.

Deze week bleek uit een analyse van zes recente opiniepeilingen van opiniepeiler John Curtice dat de steun voor afscheiding onder stemmers die zeker zijn van hun keuze 49% is, dus net geen meerderheid.

independence what scotland thinks

Foto: What Scotland Thinks

Volgens één van de peilingen lijkt er zelfs al een meerderheid voor onafhankelijkheid te zijn.

Uit een enquête in augustus van opiniepeiler Lord Ashcroft bleek dat de steun voor onafhankelijkheid 52% was als kiezers die (nog) geen keuze konden maken werden weggelaten.

De claim dat de Schotten niet nóg een referendum willen is volgens deze peilingen ook niet vol te houden. De analyse van Curtice laat zien dat de voorkeur onder zowel de voor als tegenstanders van onafhankelijkheid verschuift richting de wens voor een referendum.

Brexit drijft het VK uiteen

Brexit

Foto: Getty

De verschuiving in de voorkeur voor Schotse onafhankelijkheid - een stijging van vier procentpunt sinds begin dit jaar - komt door kiezers die ongelukkig zijn met het vooruitzicht van een Brexit.

"De volledige stijging in de steun voor onafhankelijkheid kwam op het conto van kiezers die eerder stemden tegen Brexit", schrijft Curtice in zijn analyse. "De claim dat de Brexit geen bedreiging is voor het lidmaatschap van Schotland in de Britse Unie lijkt steeds moeilijker vol te houden."

Erger nog, nu er zelfs een peiling is waaruit een meerderheid voor Noord-Ierse onafhankelijk blijkt, lijkt het erop dat de Brexit kan uitdraaien op het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk.

LEES OOK: Ierland waarschuwt: Brexit-deal met Boris Johnson nog heel ver weg