Ongeveer 1200 schoonmakers hebben zaterdag in Utrecht actie gevoerd voor verbetering van hun arbeidsvoorwaarden. Vakbond FNV Schoonmaak zegt dat de werkgevers al maanden weigeren om over een betere cao te praten.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) zei in een videoboodschap de actie van de schoonmakers te steunen. Hij hield een pleidooi voor netto arbeidsvoorwaarden. Tweede Kamerleden van de PvdA, SP en GroenLinks hebben toegezegd in de Kamer aandacht te vragen voor de schoonmakers. Ook voor hen die schoonmaken in overheidsgebouwen.

De drie Kamerleden moesten een toilet schoonmaken in 90 seconden, de tijd waarin schoonmakers dat moeten doen. De drie slaagden daar niet in.

Weggelopen

De werkgevers zijn weggelopen van de onderhandelingstafel omdat zij willen dat de bonden zich samen met hen verzetten tegen kabinetsplannen om schoonmakers als ambtenaar in dienst te nemen, legt een woordvoerder van FNV uit. Maar de vakbond wil de cao-onderhandelingen liever hervatten. Volgende week staat daarom opnieuw een actie op de planning waarin de schoonmakers aandacht zullen vragen voor hun situatie.

,,Wij, de schoonmakers in Nederland, krijgen structureel te weinig tijd om ons werk te doen'', zegt Khadija Tahiri, een ziekenhuisschoonmaakster die de problemen in de branche verwoordt. ,,Dat komt doordat grote opdrachtgevers als Schiphol, NS en Philips voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ze maken enorme winsten, maar beknibbelen op de schoonmaak. Die kopen ze tegen onmogelijk lage prijzen in bij schoonmaakbedrijven en makelaars. Het gevolg is vieze bureaus, vieze treinen en vieze OK's, omdat wij te weinig tijd krijgen om alles echt goed schoon te maken. Dat moet anders.''

Manifestaties

Bij de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsleven (OSB) was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.

In 2012 voerden schoonmakers ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Toen werd pas na meer dan 100 dagen van manifestaties en stakingen een principeakkoord met de werkgevers gesloten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl