Schoenwinkelketen Schoenenreus is donderdag failliet verklaard. De rechtbank in Den Bosch heeft dat laten weten.

Schoenenreus kreeg dinsdag nog uitstel van betaling. De winkels zijn sindsdien dicht. Bewindvoerder Bas van Dooren zag geen perspectief meer en vroeg het faillissement donderdag aan.

Volgens Van Dooren hebben zich meer dan tien partijen gemeld die interesse hebben in een eventuele doorstart van de keten in afgeslankte vorm. Het gaat om retailers uit binnen- en buitenland. “Ik moet nog inventariseren hoe serieus ze zijn.”

Schoenenreus ging in januari 2013 al eens bankroet. De keten had last van een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels. Toen maakte het bedrijf op dezelfde dag een doorstart met minder winkels, een nieuwe formule en met circa 1000 van de 1500 werknemers.

Over het faillissement van 2013 bestaan geruchten dat er sprake zou zijn van een vooropgezet plan om makkelijk van personeel af te komen. Vakbond FNV heeft dat alleen nooit hard kunnen maken, liet FNV-bestuurder Ron Peters weten. Er lopen nog steeds juridische procedures, waarbij schuldeisers en werknemers de onderste steen hierover boven proberen te krijgen.

Het in 1969 opgerichte Schoenenreus telt ruim 140 filialen in Nederland en België. Voor het faillissement in 2013 waren dat er nog meer dan tweehonderd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl