Schoenenreus, een van de grootste schoenenketens in Nederland, is donderdag door de rechtbank Oost-Brabant failliet verklaard.

Dat heeft de curator van het bedrijf bekendgemaakt.

Op dit moment vinden nog gesprekken plaats over een mogelijke doorstart van Schoenenreus. In de loop van de dag zal hierover meer informatie naar buiten komen, aldus curator Geurt te Biesebeek van het kantoor Aben & Slag Advocaten.

De schoeiselgigant vroeg eerder deze maand uitstel van betaling aan. Het bedrijf kwam in de financiële problemen door een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels.

Tweehonderd filialen

De in 1969 opgerichte Schoenenreus is een van Nederlands grootste detailhandelsbedrijven in de schoenenbranche met ruim 200 filialen in Nederland en België. Het bedrijf heeft ongeveer 1500 werknemers. De onderneming verkoopt jaarlijks meer dan 6,8 miljoen paar schoeisel en ruim 3,2 miljoen stuks kleding en accessoires. In 2011 behaalde het concern een omzet van ruim 80 miljoen euro.

Het voortbestaan van traditionele schoenenwinkels komt steeds meer in gevaar door de opkomst van verkoop via internet. Eerder deze week liet retailgigant Macintosh ook al weten 70 schoenenwinkels (Scapino, Dolcis en Manfield) te gaan sluiten omdat het bedrijf meer heil ziet in online verkopen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl