De schikking van de Rabobank met de Amerikaanse justitie in de Libor-affaire kan tenietgedaan worden als blijkt dat de bank Mexicaans drugsgeld heeft witgewassen in een filiaal in Californië.

Dat meldde persbureau Bloomberg maandag op gezag van bronnen rond het onderzoek.

Een in januari gesloten Rabobank-filiaal in het Amerikaanse grensstadje Calexico is de focus van het onderzoek. De bank kreeg zoveel geld te verwerken, dat er soms meerdere geldwagens per week moesten komen om alle financiën veilig onder te brengen. Aanklagers in de VS verdenken de Rabobank ervan niet te hebben gezien dat het filiaal werd gebruikt om drugsgeld van Mexicaanse kartels wit te wassen.

Bank kan opnieuw aangeklaagd worden

Het onderzoek kan de problemen voor de Rabobank groter maken dan ze al zijn. De bank schikte in 2013 met de Amerikaanse justitie in een zaak rond gesjoemel met wisselkoersen in de zogenoemde Libor-affaire. Er zit echter een addertje onder het gras: Rabobank kan opnieuw aangeklaagd worden daarvoor als blijkt dat het elders in de VS in de fout is gegaan. Alleen als de Nederlandse bank tot 29 oktober van onbesproken gedrag blijkt, zal de schikking in stand blijven.

Rabobank betaalde in 2013 325 miljoen dollar (294 miljoen euro) om te schikken met de Amerikaanse justitie.

Rabobank wil niet inhoudelijk ingaan op de kwestie en zegt mee te werken met de onderzoekers. Maar volgens Bloomberg hebben medewerkers ervoor gezorgd dat rekeningen niet ingezien konden worden door interne onderzoekers. Anderen zouden documenten hebben achtergehouden voor de financiële autoriteit in de VS.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl