Ondernemer Dirk Scheringa heeft plannen om zijn factoringbedrijf Credit Sales via een omgekeerde overname naar de beurs te brengen.

Dat meldde de zakenwebsite Follow The Money (FTM) donderdag op basis van uitspraken van de oprichter van DSB Bank. Het bedrijf DS Factoring waarmee Scheringa in 2011 startte, is verbonden aan Credit Sales.

Factoring is het contant maken van facturen. Bedrijven met openstaande rekeningen kunnen die overdragen aan een factoringbedrijf, in ruil voor contante betaling die meestal iets lager is dan de waarde van de factuur. Het factoringbedrijf neemt de inning van de facturen vervolgens over.

Scheringa is vooral bekend van de opkomst en ondergang van DSB Bank. De bank van Dirk Scheringa werd op 19 oktober oktober 2009 failliet verklaard. Twee dagen later volgde het faillissement van DSB Beheer, de paraplu waaronder het imperium van Scheringa viel en waar ook voetbalclub AZ en een museum in waren ondergebracht.

De topman verloor door het faillissement van de bank zelf ook spaargeld, waar hij later een vordering voor indiende.

Scheringa mogelijk in lege beurshuls

Scheringa is volgens Follow the Money een van de vier partijen waar advocaat Adriaan de Gier mee praat voor een zogenoemde reverse listing, het inbrengen van een niet-beursgenoteerde onderneming in een bedrijf dat wél al beursgenoteerd is.

Advocaat De Gier stelt dat hij de houder is van een claim op de lege beursvennootschap Lavide die tussen de vier en de zes miljoen euro waard is. De advocaat heeft een schikkingsvoorstel gedaan waarbij hij 50 procent van de vennootschap verwerft. De Gier heeft de ambitie om, net als het beursgenoteerde investeringsfonds Value8, een geschikte kandidaat te vinden voor Lavide.

,,Als je gesprekken voert over een mogelijke reverse listing, dan spreekt daar een zekere ambitie uit. We zijn echter niet de enige partij waarmee advocaat Adriaan de Gier in gesprek is, dus niets is nog zeker'', aldus Scheringa.

Value8 en Peter Paul de Vries

Value8 van voormalig voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters Peter Paul de Vries is op dit moment de grootste aandeelhouder in Lavide. Woensdag stemde De Vries tegen het schikkingsvoorstel van De Gier waardoor nu een conflictueuze situatie is ontstaan, aldus FTM.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl