• Maart is een topmaand voor scheidingen, blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer.
  • Het is dan zo’n drie maanden na de vaak optredende relationele spanningen rond de feestdagen.
  • Mensen met een koophuis die relatief kort getrouwd waren, zitten na hun scheiding vaak met een restschuld.
  • Lees ook: 7 belastingtips die vaak worden vergeten bij een scheiding

In maart vinden relatief veel scheidingen plaats. Sinds 2010 ligt het gemiddeld aantal afgeronde echtscheidingen in maart op 2.813, terwijl het gemiddelde per maand 2.604 bedraagt, zo blijkt uit een analyse van financiële vergelijker Independer van gegevens van het CBS.

“Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden”, zegt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer. “Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit”.

Andere maanden waarin relatief vaak gescheiden wordt, zijn januari en juli.

Bron: Independer

Regionale verschillen bij scheidingen

Independer heeft ook gekeken naar waar de meeste en minste gescheiden mensen wonen. En daaruit komen opmerkelijke verschillen naar voren. In Limburg en Flevoland wonen relatief gezien de meeste mensen die een echtscheiding achter de rug hebben, in Overijssel de minste.

Op gemeentelijk niveau is Heerlen koploper wat betreft echtscheidingen: 13,9 procent van de inwoners is gescheiden. Ook in Zandvoort (13,7 procent) en Kerkrade (12,8 procent) wonen relatief veel mensen die gescheiden zijn.

Urk is de gemeente met de minste gescheiden inwoners van Nederland. Slechts 2,4 procent van de inwoners is gescheiden. Ook in de gemeenten Staphorst en Tubbergen in Overijssel wonen relatief weinig mensen die een echtscheiding achter de rug hebben: respectievelijk 4,1 procent en 4,5 procent.

Bron: Independer

Hypotheek bij echtscheiding

Veel mensen gaan na hun scheiding in een flat wonen. De top tien van buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners wordt gedomineerd door hoogbouw. "Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit", zegt Lankreijer. "Met één inkomen is er is dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen."

Eventuele overwaarde van de oude woning kan worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek. "Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden dan zijn in de nieuwe situatie, want die zijn er door de overwaarde vaak wel", zegt Lankreijer.

Maar koppels die relatief kort getrouwd waren en nog niet zo lang samen een koopwoning hadden, kunnen het financieel een stuk lastiger krijgen. "Als je als scheidend koppel nog maar kort een hypotheek had, is het huis vaak nog niet meer waard dan de hoogte van de hypotheek", legt Lankreijer uit. "Je blijft dan in feite met een restschuld zitten als je het huis verkoopt."

Bij mensen die een hypotheek met NHG-verzekering hebben gesloten, kan de restschuld onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

Belastingtips voor als je gaat scheiden

Een echtscheiding heeft ook invloed op belastingzaken. Maar volgens de Belastingdienst hebben mensen die uit elkaar gaan als fiscaal partner van veel zaken geen weet en/of hebben ze weinig geregeld op fiscaal gebied.

Op deze zes fiscale zaken moet je goed letten als je gaat scheiden:

1. Denk aan te betalen en ontvangen belasting en toeslagen
Uit een peiling van de Belastingdienst van twee jaar geleden blijkt dat een op de drie stellen geen afspraken maakt over het verrekenen van eventueel te ontvangen of terug te betalen toeslagen. Maar het is goed dat wel mee te nemen bij het regelen van een scheiding, zodat daar later geen discussies over ontstaan.

2. Houd rekening met de hypotheekrenteaftrek
Ook maakt vier op de tien stellen volgens de Belastingdienst geen afspraken over de verdeling van de hypotheekrenteaftrek. Maar bij een gezamenlijke koopwoning moet dat bij het uit elkaar gaan ook aan de orde komen.

3. Check of je hypotheekrente kunt aftrekken als alimentatie
Scheidingsexpert Manuela van Blanken bij de Belastingdienst zegt dat de hypotheekrente die je betaalt voor je ex-partner als je samen voor de helft eigenaar bent van een eigen woning aftrekbaar kan zijn als alimentatie wanneer er sprake is van een onderhoudsverplichting.

4. Check of je (nog) recht hebt op toeslagen
Een kwart van de mensen die scheiden, blijkt tijdens of vlak na de scheiding niet uit te zoeken of ze recht hebben op toeslagen. Maar na een scheiding hebben mensen vaker recht op toeslagen dan ervoor.

5. Overleg over de belastingaangifte over het jaar van de scheiding
In het jaar van de scheiding kunnen mensen kiezen of ze nog samen aangifte doen of apart. De Belastingdienst raadt aan om in ieder geval in overleg aangifte te doen, omdat je bijvoorbeeld de inkomensgegevens van je ex-partner moet invullen in de aangifte.

6. Geef wijzigingen direct door
Om naheffingen en andere problemen te voorkomen is het van belang te zorgen dat de fiscus de juiste informatie heeft en je wijzigingen in je situatie op tijd doorgeeft. Bijvoorbeeld als er sprake is van een verhuizing, een verandering van inkomen omdat je alimentatie ontvangt of betaalt of als het aantal uren kinderopvang wordt aangepast.

LEES OOK: Deze echtscheidingsadvocaat helpt de New Yorkse elite hun miljoenen te verdelen en krijgt te maken met wraakacties en vreemdgaande partners – zo ziet haar werkdag eruit