Elektronicaketen Scheer & Foppen is failliet. Het bankroet over het winkelbedrijf met 56 filialen is dinsdag door de rechter uitgesproken. Voor alle 475 medewerkers is ontslag aangevraagd.

De meer dan vijftig jaar oude familieonderneming kampte al enkele jaren met een teruglopende omzet. Probleem voor Scheer & Foppen was dat consumentenproducten als televisies en stofzuigers in toenemende mate via het internet zijn gaan kopen, en steeds minder in de fysieke elektronicazaak.

De filialen van Scheer & Foppen bevinden zich vooral in het noordoostelijke deel van het land. De keten werd begin jaren zestig opgericht door de Harderwijker Aart Foppen.

Doorstart twijfelachtig

Of er nog een doorstart inzit valt te betwijfelen. De afgelopen maanden heeft de directie al tal van gesprekken gevoerd met overnamekandidaten die het bedrijf zouden kunnen doorstarten, maar dat liep op niets uit. ,,Je weet nooit wat voor partijen het bericht van het faillissement nog op de been brengt, maar met alle voor de hand liggende overnamekandidaten is al gesproken”, aldus een woordvoerder van Scheer & Foppen.

De curatoren hebben laten weten dat alle filialen voorlopig open blijven. Ook enkele webwinkels, waaronder Bobshop en Internetshop, en logistiek dienstverlener E-man vallen onder het faillissement. Scheer & Foppen Installatietechniek is niet failliet verklaard en wordt onveranderd voortgezet. Bij die ,,zelfstandige en financieel sterke onderneming” werken volgens de zegsman nog een kleine honderd mensen.

Kaalslag elektronicaketens

Onder middelgrote elektronicaketens is al een tijdje een faillissementsgolf gaande, die mede wordt aangejaagd door de opkomst en webwinkels. Daarnaast is er de druk van grote concerns zoals MediaMarkt.

In 2015 ging de eigenaar van de merken Dixons, Mycom en iCenter failliet. Twee jaar eerder gingen de ketens Block en de Harense Smid op de fles.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl