• Het blijft volgens de laatste weersvoorspellingen nog tot minstens komend weekend vriezen.
  • Daardoor is er een run op schaatsen ontstaan, waardoor veel webshops door hun voorraad heen zijn.
  • Toch zijn er online en tweedehands nog wel geschikte paren verkrijgbaar, al moet je daar in veel gevallen een paar dagen geduld voor hebben.

Volgens de laatste weersvoorspellingen gaat het nog tot zeker komend weekend flink vriezen en mogelijk langer. Meteoroloog Leon Saris van Weerplaza zegt tegen Nu.nl dat er zelfs goede kans is op ‘Elfstedenijs’, al laten de coronamaatregelen het organiseren van de Tocht der Tochten niet toe.

Maar schaatsers hebben natuurlijk niet per se een Elfstedentocht nodig om te kunnen genieten van het ijs, wel een geschikt paar schaatsen. En als je die niet in de kast hebt liggen, dan is het door de run die de laatste dagen is ontstaan niet makkelijk om daar nog aan te komen.

“De schaatsen zijn niet aan te slepen. Het gaat erg hard en het houdt eigenlijk niet op”, zei schaatsverkoper Rick van der Hoorn uit Ter Aar vrijdag al tegen Omroep West. En die schaatsgekte geldt in vrijwel het hele land na jaren van zachte winters.

Maar hoe toch nog schaatsen te bemachtigen tijdens de lockdown?

Tip 1: online schaatsen bestellen, wachttijden vaak 2 tot 10 dagen

De gespecialiseerde webshop schaatsenshop.nl heeft boven aan de site staan dat bestellen tijdelijk niet mogelijk is in verband met de grote drukte. Maar grote webshops als die van sportketen Decathlon en bol.com bieden nog altijd wel schaatsen aan.

Bij bol.com zijn diverse modellen noren en ook kinderschaatsen te koop. Wel waarschuwt de webwinkel dat de bestellingen er vanwege het winterweer pas op z’n vroegst woensdag zijn en mogelijk pas uiterlijk 18 februari.

Ook Decathlon waarschuwt dat de bezorging van pakketten door de weersomstandigheden langer kan duren. Online zijn geen noren te koop, maar wel nog enkele modellen ijshockeyschaatsen.

Verder bieden ook onder meer schaatsland.nl en Perry Sport online schaatsen aan, al zijn veel modellen bij die laatste al (bijna) uitverkocht.

Tip 2: tweedehands kopen, grote verschillen in prijs en kwaliteit

Als je niet per se nieuwe schaatsen hoeft en ook niet afhankelijk wil zijn van de levertijden van de webshops, dan is zoeken naar tweedehands schaatsen een goede optie.

Zo worden op Marktplaats.nl volop noren en andere typen schaatsen aangeboden. Wel zijn de verschillen in prijs en kwaliteit enorm.

Zo kost een paar goed ogende lage Viking-noren in deze advertentie 225 euro, terwijl deze ijshockeyschaatsen voor een paar tientjes weg lijken te gaan.

Bonustip: Familie en vrienden

En als het toch niet lukt een geschikt paar te vinden voor de komende week, dan kan je natuurlijk altijd kijken of vrienden of familie niet nog ergens schaatsen in de kast hebben liggen. Er is vast nog wel een oom of tante die het ijs niet op durft en jou er een groot plezier mee wil doen.

LEES OOK: Een Amerikaanse presentatrice denkt dat veel Nederlanders schaatsen naar het werk – zo snel zou ‘forens’ Sven Kamer op kantoor zijn