De avocadomarkt groeit wereldwijd met sprongen. De fruitsoort is zo populair dat er bij schaarste criminele interesse ontstaat, zoals deze zomer in Nieuw-Zeeland.

Volgens de politie in Nieuw-Zeeland worden er steeds vaker avocado’s gestolen. In juni kreeg een dief in Nieuw-Zeeland een celstraf van drie jaar opgelegd, omdat hij avocado-boomgaard had overvallen. Het incident werd vastgelegd op een beveiligingscamera en de man werd na een urenlange klopjacht aangehouden.

De maand erna werden er meer avocado-gerelateerde diefstallen gemeld. Tussen mei en het einde van juli telde de Nieuw-Zeelandse politie negen incidenten in een regio op het Noordereiland. Wie verroordeeld wordt voor diefstal van avocado’s kan in Nieuw-Zeeland een celstraf van maximaal tien jaar krijgen.

Volgens de Nieuw-Zeelandse Avocado Growers’ Association worden avocado’s voor meer geld dan ooit verkocht. In mei steeg de gemiddelde prijs voor een avocado van 200 gram naar 5,06 Nieuw-Zeelandse dollar, omgerekend bijna 3 euro, terwijl de prijs in april op 3,69 Nieuw-Zeelandse dollar lag.

Kortom: avocado’s waren nog nooit zo duur volgens statistiekenbureau Stats NZ.

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste importeur van avocado’s ter wereld, zo bleek afgelopen jaar uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistie (CBS). De invoerwaaarde van avocado’s is in Nederland in acht jaar tijd verviervoudigd. tot 433 miljoen euro in 2016. Maar vier op de vijf avocado’s die Nederland binnen komen worden verscheept naar andere landen.

De Nieuw-Zeelandse avocadoschaarste zal de Nederlandse import niet direct raken. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het gros van de avocado’s die Nederland invoert, afkomstig is uit Peru, Chili, Zuid-Afrika, Mexico en Spanje.