De landen van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben een akkoord bereikt over een verhoging van de olieproductie met maximaal 1 miljoen vaten per dag.

De verhoging gaat per juli in. Naar verwachting zal de daadwerkelijke verhoging minder fors zijn, omdat sommige landen niet in staat zijn om de productie op te voeren.

Officieus leider van de OPEC Saudi-Arabië en Rusland, dat geen lid is maar wel samen optrekt met de olieproducerende landen, drongen aan op de productieverhoging. In de praktijk zal de verhoging in de richting van 600.000 vaten uitkomen. De beoogde vermindering van het olieoverschot is volgens hen bereikt en de olieprijzen zijn ook weer wat hoger.

Iran zag eerder geen reden tussentijds te tornen aan het productieplafond dat nog tot het einde van dit jaar was vastgelegd. Het land ging vrijdag evengoed overstag, nadat het eerder nog was weggelopen uit overleg tussen de lidstaten. In aanloop naar de officiële bijeenkomst van de OPEC in Wenen op vrijdag vond al de hele week vooroverleg plaats tussen vertegenwoordigers van lidstaten.

Saudi-Arabië staat onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump om de productie op te schroeven. De Verenigde Staten zijn geen lid van de OPEC, maar profiteerden wel van de door de productiebeperking opgekrikte olieprijzen door zelf meer olie op te pompen.

Trump is er in aanloop naar de verkiezingen voor het Congres in eigen land echter veel aan gelegen om de brandstofprijzen aan de pomp omlaag te krijgen.

Iran niet eens met productieverhoging Opec

In aanloop naar de officiële bijeenkomst van de Opec in Wenen op vrijdag vond al de hele week vooroverleg plaats tussen vertegenwoordigers van lidstaten. De verwachtingen over een akkoord slingeren al net zo lang alle kanten op, met de olieprijzen in hun kielzog.

Lees ook op Business Insider

Vooralsnog noteren olieprijzen vrijdag licht hoger. Een vat Noordzee-olie noteerde 1,5 procent in de plus op 74 dollar.

Begin deze week bleek dat Opec-leider Saudi-Arabië samen met Rusland (geen lid van de Opec) het mondiale aanbod van olie wil opvoeren. Maar Opec-leden Iran, Venezuela en Irak voelden daar weinig voor.

Wat betreft Iran en Venezuela heeft dit mede te maken met de dreiging van sancties van de Amerikaanse president Donald Trump, die de exportmogelijkheden van Iran en Venezuela beperken. Dat maakt het lastig voor deze landen om mee te gaan met een productieverhoging.

De centrale rol van Saudi-Arabië

Onderstaande grafiek van databureau Statista laat zien dat Saudi-Arabië veruit de belangrijkste speler is binnen de Opec. Dit land moet balanceren tussen het vinden van consensus tussen verschillende leden van de olielandenclub en de relatie met Rusland.