Saudi-Arabië overweegt handelsmaatregelen tegen Nederland omdat PVV-leider Geert Wilders de Saudische vlag en de islam heeft beledigd.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten.

“Er zijn indicaties dat Saudi-Arabië handelsmaatregelen overweegt. Nederland heeft hierover contact met Saudi-Arabië”, zegt een woordvoerder.” Het ministerie wilde niet spreken van een handelsboycot.

Woede om Wilders’ anti-islamsticker uit december

Wilders liet in december groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: “De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.” Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat.

Na een klacht van het Landelijk Beraad Marokkanen blokkeerde Google het e-mailadres waarop mensen de sticker konden bestellen. Daarop maakte Wilders een nieuw account aan bij een ander internetbedrijf. Dat legde de klacht van het beraad naast zich neer.

Het kabinet nam nadrukkelijk afstand van de stickeractie. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het "een walgelijke sticker met als enige doel om te kwetsen''. Volgens Wilders was de bedoeling niet om te kwetsen, maar om te choqueren.

Het is niet duidelijk waarom Saudi-Arabië juist nu actie zou ondernemen.

VV-leider Geert Wilders is niet onder de indruk van de dreiging van Saudi-Arabië om handelsmaatregelen te nemen tegen Nederland naar aanleiding van zijn anti-islamsticker. Volgens hem is Saudi-Arabië ,,een verschrikkelijk land'' dat Nederland zelf allang had moeten boycotten. Dat laat Wilders zaterdag weten in een reactie.

Ons land voerde in 2012 voor 4,7 miljard euro aan goederen in uit Saudi-Arabië (vooral olie) en exporteerde voor 2,2 miljard euro, zo blijkt uit CBS-gegevens. Er zitten bedrijven als Shell, FrieslandCampina en Ballast Nedam.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl