Samsung brengt een nieuwe serie led-lampen op de markt. Die moeten het gaan opnemen tegen de bestaande varianten van Philips en LG. 

Er was een tijd dat alle lampen in huis, van die op het nachtkastje tot die boven de keukentafel, waren voorzien van gloeilampen. Een gezellige gloeidraad in een glazen bol scheen zijn licht door de kamer.

Maar dat beeld behoort in veel huizen tot het verleden. De verkoop van de meeste gloeilampen is door de Europese Unie om milieuredenen verboden.

Dan maar over op de spaarlamp, een soort tl-buis in het klein. Die is zuiniger, maar geeft over het algemeen minder warm licht.

Led-lamp: warmer licht, maar wel duur

Daar is sinds een aantal jaar een oplossing voor. Er zijn inmiddels led-lampen op de markt die het sfeervolle licht van de gloeilamp benaderen. We zijn echter nog niet massaal overgestapt, voornamelijk door de relatief hoge prijs.

Daar komt de komende jaren verandering in, denken onder meer Philips en Samsung. Zij hebben led-lampen aangewezen als speerpunt. Volgens marktonderzoeker Lux Research zal de markt voor led-lampen de komende tien jaar vertwaalfvoudigen, van bijna 1,5 miljard euro nu naar ruim 18 miljard euro in 2013.

De slimme lamp van Philips

Samsung en Philips maken niet alleen energiezuinige leds, die je in de fitting van je kamerlamp kunt draaien. Ze denken een stap verder en makken slimme led-lampen die je draadloos kunt bedienen.

Philips heeft sinds twee jaar de Hue-lijn, led-lampen die je bijvoorbeeld via een app en wifi kunt dimmen of van kleur kunt veranderen. De lampen kunnen ook reageren op de omgeving. Verlaat je een kamer, dan schakelt de lamp zich uit. Is het buiten somber weer, dan schijnt de lamp iets feller.

Maar het kan nog gekker: zo kun je ook instellen dat de lampen in huis gaan flikkeren als je een e-mail van je geliefde.

Samsung en LG

Samsung komt nu ook met een slimme led-lamp, schrijft het Zuid-Koreaanse bedrijf donderdag op zijn blog. Deze werkt niet met wifi, maar met een Bluetooth-verbinding.

Met een speciale app, die je op je smartphone of tablet kunt zetten, kun je tot maximaal 64 van deze Smart Bulbs tegelijk aansturen. Je kunt de helderheid van de lamp dimmen en de toon van het licht aanpassen. Volgens Samsung gaat een slimme led-lamp tien jaar mee, even lang als eentje van Philips.

Samsung en Philips hebben nog een concurrent. Het Zuid-Koreaanse LG bracht vorig jaar ook een slimme led-lamp op de markt, die met een app kan worden bediend. LG's lamp werkt met zowel wifi als Bluetooth.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl