Het kabinet gaat volgend jaar wat de PvdA betreft niet bezuinigen op uitkeringen. “Wij leggen de rekening niet neer bij de mensen met de laagste inkomens.” PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat woensdag gezegd in het Tweede Kamerdebat over de extra bezuinigingen van 6 miljard in 2014.

De PvdA-leider onderstreepte dat er volgend jaar niet meer dan 6 miljard wordt bezuinigd. Daarmee wordt de EU-norm van maximaal 3 procent begrotingstekort net als dit jaar ook in 2014 losgelaten.

Samsom: “De 3 procent is geen heilige norm. Dat was hij niet in 2012, is hij niet in 2013 en ook niet in 2014. Die laten we dus los. Maar er is alle reden om een verstandige, niet een haastige of te grote, maar een verantwoorde stap richting begrotingsherstel te zetten.”

In de zorg valt wat te halen

Volgens Samsom valt er wel nog geld te halen in de zorg, door fraude en verspilling bij instellingen en ziekenhuizen te bestrijden. Hij hoopt daar “vele honderden miljoenen euro’s” te besparen.

De bezuinigingen in de zorg mogen niet ten koste gaan van patiënten. Het eigen risico in de zorg wordt wat Samsom betreft ook niet verhoogd. “Dat heeft absoluut niet onze voorkeur.” Ook aan het pakket en de eigen bijdrage moet niet verder worden getornd.

Ook bij toeslagen voor onder meer zorg en huur valt nog wat te halen, maar alleen voor de hogere inkomens, zei Samsom. Datzelfde geldt voor de kindregelingen. Daar kan bezuinigd worden door regelingen te combineren.

Samsom voelt niets voor een verhoging van de btw. "Dat lijkt me een heel onverstandige zet.'' VVD en PvdA verhoogden vorig najaar de btw van 19 naar 21 procent.

In augustus definitieve voorstellen

Samsom zei dat het kabinet in augustus met definitieve voorstellen komt om de bezuinigingen van 6 miljard euro in te vullen. Het kabinet maakte dit voorjaar al een bezuinigingspakket van ruim 4 miljard euro, waar alleen 1 miljard uit is verdwenen omdat is toegezegd aan de sociale partners dat de nullijn in de zorg van de baan is.

Blijft 3 miljard euro over uit het oude pakket, wat betekent dat het kabinet nog rond de 3 miljard euro moet vinden aan nieuwe bezuinigingen.

Lees ook op Z24

Samsom: geef fiscale voordeeltjes om geld te laten rollen

Dijsselbloem steunt pleidooi Samsom: geld moet rollen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl