Het kabinet moet mensen verleiden om meer geld uit te geven, zodat de economie een impuls krijgt.

Dat kan bijvoorbeeld met belastingvoordelen, zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview dinsdag in de Volkskrant.

Samsom denkt onder meer aan ontslagvergoedingen. Die worden op speciale rekeningen gezet, de zogeheten stamrecht BV’s. Het geld wordt in gedeeltes uitgekeerd, zodat mensen niet in één keer veel belasting hoeven te betalen. “Ik kan me voorstellen dat er methoden zijn om mensen te verleiden die vermogens vrij te maken”, aldus Samsom.

Garantie MKB-leningen

Samsom oppert ook om pensioenfondsen en beleggers toe te laten tot de hypotheekmarkt. Woningcorporaties zouden hun geld kunnen gebruiken om huizen te bouwen. “En ik weet zeker dat het mogelijk is om de vermogens van particulieren in beweging te brengen. Ik verwacht dat het kabinet daarin nu alle terughoudendheid laat varen”, aldus Samsom.

De PvdA-leider wil ook dat de overheid vaker garant staat voor de leningen van het midden- en kleinbedrijf. Die ondernemingen hebben nu moeite om geld te krijgen van banken. Door garant te staan “kun je als overheid vele miljarden lostrekken aan kredieten”, denkt Samsom.

Het kabinet wil volgend jaar maximaal 6 miljard euro extra bezuinigen. In de zorg is volgens Samsom nog veel geld te halen, "maar dan kies ik ervoor niet te bezuinigen op patiënten, maar op het systeem. De berichten over fraude en verspilling houden aan."

Samsom doet riskante aannames, aldus NOS-verslaggever Joost Vullings.

Lees ook op Z24

Dijsselbloem steunt pleidooi Samsom: geld moet rollen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl