• Wie met meer dan twee mensen op straat is en geen afstand van elkaar houdt kan een boete krijgen.
  • Het samenscholingsverbod gold aanvankelijk alleen voor specifieke plekken, maar het Veiligheidsberaad wil het verbod overal in Nederland van toepassing verklaren.
  • Er geldt een uitzondering voor mensen uit één huishouden en buitenspelende kinderen van onder de 12 jaar.

Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s, wil het groepsvormingsverbod algemeen van toepassing verklaren in alle veiligheidsregio’s. Aanvankelijk gold het verbod alleen voor specifieke plekken.

Maandag werd nog uitgesproken dat er in sommige regio’s bijvoorbeeld alleen in de parken gehandhaafd zou worden, maar nu is de regel overal van toepassing. De voorzitters van de regio’s moeten het verbod regionaal nog wel formeel invoeren.

Volgens een woordvoerder is het niet zo dat groepen van drie beboet worden, zoals eerder werd gemeld. “Dat berust op een misverstand. Mits zij zich houden aan de anderhalve meter is er niets aan de hand. De afstand blijft leidend”, aldus een woordvoerster.

Over de precieze nieuwe regels ontstond donderdagmiddag verwarring. Zo wekte de veiligheidsregio Haaglanden de indruk dat alle groepen van drie of meer personen op straat voor een boete moesten vrezen. De veiligheidsregio liet achterwege dat het verbod niet geldt voor groepen van mensen die anderhalve meter of meer afstand van elkaar bewaren.

De strengere regels voor groepen, die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan, riepen ook al veel vragen op toen het kabinet ze maandag aankondigde. Premier Mark Rutte gaf na Kamerbrede kritiek toe dat het kabinet de voorschriften beter had moeten uitleggen.

Van een groep is sprake bij drie of meer personen. Dat houdt in dat als mensen in de openbare ruimte samenkomen, zij anderhalve meter afstand moeten houden tot elkaar. Een huishouden en spelende kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, vormen een uitzondering.

Het Veiligheidsberaad benadrukt dat de maatregelen goed worden opgepikt door de bevolking.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Sommige restaurants stoppen alweer met thuisbezorging uit angst het coronavirus te verspreiden en omdat het te weinig oplevert