• Voor de samenreiskorting van de NS is voortaan een online code nodig, die de abonnementhouder kan aanmaken en delen met medereizigers.
  • Ook moet je tijdens je treinreis bij elkaar zitten en een ID kunnen overhandigen om in aanmerking te komen voor de korting.
  • Tot 22 april is sprake van een overgangsperiode. Je kunt tot die tijd ook nog een kaartje kopen bij de automaat.
  • Lees ook: Dienstregeling NS gaat op de schop in 2025: dit zijn de geplande wijzigingen

Wil je gebruikmaken van de samenreiskorting van de NS? Dan hebben jij en je medereiziger vanaf nu een online code nodig, zo meldt de NS op zijn site. De abonnementhouder kan deze aanmaken.

Ook moet je tijdens je treinreis bij elkaar zitten om voor de 40 procent korting in aanmerking te komen en een identiteitsbewijs kunnen overhandigen.

De nieuwe regels moeten “onprettige situaties” helpen voorkomen, zegt een woordvoerder van de NS tegen de NOS. Reizigers die een treinkaartje met samenreiskorting hebben, kunnen bij een controle vaak niet aanwijzen met wie ze meereizen.

Tot 22 april is sprake van een overgangsperiode. Je kunt tot die tijd ook nog een kaartje kopen bij de automaat.

'Een onnodige drempel voor het gebruik van de trein'

"Wat ons betreft wordt er onnodig een drempel opgeworpen voor het gebruik van de trein", zegt directeur Freek Bos van reizigersvereniging Rover tegen de NOS als reactie op het besluit van de NS.

Maandelijks reizen bijna een half miljoen mensen met samenreiskorting. Naar eigen zeggen loopt de NS door misbruik van de korting jaarlijks miljoenen euro's mis.

LEES OOK: Dienstregeling NS gaat op de schop in 2025: dit zijn de geplande wijzigingen