Heb je plannen om samen te ondernemen? Denk dan eens aan de coöperatie in plaats van een bv of nv. De coöperatie is aan een flinke opmars begonnen en dat is niet voor niets. Wat is een coöperatie precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten? Advocaat ondernemingsrecht Martijn Kesler legt uit.

Bekende ondernemingen, zoals Rabobank, Univé en Campina maken al vele jaren gebruik van deze op het eerste oog wat ouderwetse ondernemingsvorm. Maar het jaar 2012 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de coöperatie en de aandacht voor de coöperatie groeit met de dag. En niet zonder reden. Het gebruik van een coöperatie als ondernemingsvorm in plaats van een besloten of naamloze vennootschap brengt veel voordelen met zich mee.

Geen aandeelhouders maar leden

Uit de wet blijkt dat de coöperatie een vereniging is die haar leden voorziet in hun stoffelijke behoefte. De coöperatie heeft dan ook geen aandeelhouders als eigenaren, maar slechts leden.

Een van de voornaamste voordelen van het gebruik van de coöperatie als ondernemingsvorm is dat hij snel, goedkoop en gemakkelijk te vormen is. Bij oprichting van de coöperatie hoeft slecht een akte te worden opgemaakt door de notaris. Daarnaast moet de coöperatie worden ingeschreven in het handelsregister en zal elke coöperatie verplicht zijn jaarstukken op te stellen.

Ook kan men ook gebruik maken van de mogelijkheid om de aansprakelijkheid te beperken (men spreekt dan van een coöperatie B.A.) of de aansprakelijkheid geheel uit te sluiten (men spreekt dan van een coöperatie U.A.). Het grote voordeel van een besloten of naamloze vennootschap, namelijk dat het ondernemingsrisico wordt gereduceerd, geldt ook voor de coöperatie.

De coöperatie: veel flexibiliteit

In tegenstelling tot de besloten of de naamloze vennootschap heeft de coöperatie ook als voordeel dat er weinig dwingende wetsbepalingen te vinden zijn. Dit betekent dat je de coöperatie naar eigen wens vorm kunt geven.

De coöperatie is dus een uiterst flexibele rechtsvorm. Wil je samen met een andere ondernemer de krachten bundelen onder één handelsnaam, maar toch de gemaakte winst terug laten vloeien naar rato van inbreng? In tegenstelling tot bij een besloten of naamloze vennootschap is dat geen enkel probleem.

Lees ook op Business Insider

Bij een vennootschap is een ongelijke winstdeling in strijd met de gelijkheid van aandeelhouders. Bij een coöperatie is dit niet het geval. Ook op het moment dat men wil groeien of krimpen is dit, in tegenstelling tot de besloten of naamloze vennootschap, gemakkelijk te realiseren door nieuwe leden te laten aansluiten of af te stoten.
De coöperatie zal waarschijnlijk steeds meer terrein te gaan winnen en een populaire rechtsvorm worden voor startende ondernemers en zzp-ers. Wilt u samen met iemand ondernemen? Vergeet dan zeker de mogelijkheden van een coöperatie niet. Deze rechtsvorm heeft namelijk wél de voordelen van een vennootschap, maar niet de nadelen.

Martijn Kesler is advocaat bij AMS Advocaten waar hij zich onder meer bezig houdt met ondernemingsrecht.

Lees ook

Paul van der Kwast: neem geen bv om stoer te doen

Zzp’ers richten massaal bv’s op 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl