CEO Sam Altman van softwarebedrijf OpenAI heeft ons de door kunstmatige intelligentie aangestuurde bot ChatGPT gegeven. Maar artitifical intelligence is niet het enige waar de ondernemer uit Silicon Valley zich om bekommert. Langer leven is een andere obsessie van Altman.

Altman zegt 180 miljoen dollar te hebben geïnvesteerd in de biotechstartup Retro Biosciences, meldt de MIT Technology Review. Hij heeft ook geld zitten in een andere startup: Helion Energy.

“Dat is een hoop. Ik heb eigenlijk al mijn liquide middelen in deze twee bedrijven gestopt”, vertelde Altman aan de MIT Technology Review. 

Retro Biosciences is vorig jaar april opgericht. Het bedrijf richt zich op levensverlengende thereapieën door verschillende methodes te ontwikkelen die ouderdomsziektes moeten voorkomen. 

"Het is onze missie om mensen tien jaar langer gezond te laten leven. Dat is een enorme uitdaging en daar zijn veel middelen voor nodig", valt te lezen op de website van Retro Biosciences. "We zijn blij dat we een eerste investering hebben van 180 miljoen dollar. Daarmee kunnen we onze eerste concepten testen en onze bedrijfsvoering dit decennium garanderen."  

Altman zei tegen de MIT Technology Review dat hij hoopt de therapieën van Retro Biosciences ooit ook op zichzelf toe te kunnen passen. Hij probeert al gezond te leven door diabetes-medicijn metformin te nemen, gezond te eten en voldoende te slapen.

Retro Biosciences wordt geleid door wetenschapper Joe Betts-LaCroix, een van de partners van Altman in zijn tijd bij durfinvesteerder Y Combinator. Altman was tussen 2014 en 2019 de baas bij Y Combinator en besteedt nu vrijwel al zijn tijd aan OpenAI.

Volgens de MIT Technology Review is Altman al jarenlang geïnteresseerd in manieren om langer te leven. Zo'n acht jaar geleden viel het oog van Altman op onderzoek naar "jong bloed".

In een experiment naaiden onderzoekers van Harvard University de huid van oude en jonge muizen aan elkaar, zodat hun bloedsystemen gecombineerd worden. Ze kwamen tot de ontdekking dat de spieren en hersenen van oude muizen wat jonger werden.

Altman zei tegen de MIT Technology Review dat hij het succes van dit experiment niet had verwacht. "Misschien is er een geheim waar we makkelijker achter kunnen komen dan we denken". 

Betts-LaCroix vertelt tegen de MIT Technology Review dat hij vóór het oprichten met Retro Biosciences met Altman heeft gepraat een ander project voor het verlengen van de levensduur. Dat was gebaseerd op werk van onderzoekers van UC Berkeley, die in 2020 tot de ontdekking kwamen dat het verdunnen van het bloedplasma van oude muizen ook een verjongend effect zou kunnen hebben.

"Sam belde me en zei iets als 'Holy moly, heb je dat paper gezien over dat bloedplasma?'", herinnert Betts-LaCroix zich. Ze spraken toen over het herprogrammeren van cellen en het oprichten van een bedrijf. Altman bood aan dat te financieren.

"Ik ging een bedrijf opbouwen met meerdere methoden om mensen ouder te laten worden en dat is het grote spel", aldus Betts-LaCroix. "Hij zei 'geweldig, ga ervoor!'" Betts-LaCroix zegt de betrokkenheid van Altman bij het bedrijf tot nu toe stil te hebben gehouden, zodat Retro zelf kon groeien. 

Woordvoerders van Betts-LaCroix en Altman bij Retro Biosciences en OpenAI hebben vooralsnog niet gereageerd op een verzoek van Insider om commentaar op dit verhaal.

LEES OOK: Een biotechondernemer claimt dat hij ‘5 jaar jonger’ is geworden met een peperdure dagroutine – wetenschappers betwijfelen of het werkt