De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini ziet Jean-Claude Juncker en Pierre Moscovici als “de echte vijanden van Europa”.

Hij lanceerde zijn aanval op de voorzitter van de Europese Commissie en de Europese Commissaris voor Economische Zaken op een vakbondscongres in Rome.

Salvini zei maandag dat de Europese verkiezingen van volgend jaar zullen gaan tussen mensen die banen willen creëren en mensen die strenge bezuinigingsmaatregelen willen opleggen, zoals Juncker. Hij deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse politica Marine Le Pen, een politieke geestverwant.

“We zijn tegen de vijanden van Europa – Juncker and Moscovici – die zich hebben verschanst in de Brusselse bunker”, zei Salvini. “De politiek van bezuinigingen van de laatste jaren heeft de Italiaanse staatsschuld verhoogd en Italië armer gemaakt.”

In reactie op de uitspraken van Salvini schoot de rente op Italiaanse staatsleningen omhoog. Maandagmiddag noteerde de rente op een 10-jarige lening 3,63 procent, de hoogste stand sinds 2014, om vervolgens weer iets terug te zakken. De belangrijkste beursindex FTSEMIB viel volgens Bloomberg terug tot de laagste stand sinds april 2017.

Op de beurs in Amsterdam zakte ING, dat een grote blootstelling heeft aan Italiaans schuldenpapier, met 2,3 procent. Ook andere grote Europese banken kregen klappen op de verschillende beurzen.

Salvini had voor het weekend ook al uitgehaald naar Juncker en Moscovici door te stellen dat zij Europa en Italië kapot hebben gemaakt.

Commissievoorzitter Juncker en eurocommissaris Moscovici hebben er onlangs bij de Italiaanse regering op aangedrongen zich te houden aan Europese begrotingsafspraken.

Hoger begrotingstekort

Matteo Salvini is de leider van de Italiaanse Lega-partij en hij vormt samen met de populistische Vijfsterrenbeweging sinds 1 juni een coalitieregering. Salvini is daarin vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken.

Eind september presenteerde die nieuwe regering haar eerste begroting en daarin loopt het begrotingstekort op tot 2,4 procent in plaats van de eerder aan de EU beloofde 1,6 procent. En nu al bedraagt de Italiaanse staatsschuld 132 procent van het nationaal inkomen, ver boven de Europese norm van 60 procent.

Foto: De door Salvini zo gehate Juncker en Moscovici tijdens een bijeenkomst van de Europese Commissie in Brussel op 23 juni 2016. Bron: EPA/OLIVIER HOSLET

In de nieuwe "begroting voor het volk" zoals de andere vicepremier Luigi di Maio het noemt, zijn onder meer een basisinkomen voor de armen, belastingverlagingen en het terugdraaien van pensioenhervormingen opgenomen.

Salvini, zijn regeringspartner Di Maio, maar ook Le Pen en andere rechtse populisten zien de Europese verkiezingen van volgend jaar mei als een kans om de Europese begrotingsregels te versoepelen. Di Maio zei afgelopen weekend dat de uitslag een aardverschuiving zal veroorzaken.