Ieder jaar komt onderwijsnetwerk QS met een uitgebreide ranglijst van de beste universiteiten ter wereld, opgesplitst naar regio en onderwerp.

Woensdag presenteerde QS zijn laatste lijst, die met de beste universiteiten op onze planeet in 48 verschillende onderwerpgebieden. Denk daarbij aan standaardonderwerpen als business en geschiedenis, maar ook wat meer obscure opleidingen als mijnbouw.

In totaal kwamen er 22 universiteiten als winnaar uit de bus die worden gezien als beste ter wereld in ten minste één van de 48 vakgebieden. 19 instellingen blinken in één opleiding uit, de drie andere zijn samen goed voor de leidende posities in alle andere vakgebieden.

De drie hoogst scorende universiteiten zijn allemaal erg prestigieus. De rest is misschien wat minder bekend, maar wel gespecialiseerd in één of twee gebieden.

Bekijk de lijst hieronder. Per universiteit wordt aangegeven in welke disciplines zij uitblinkt volgens de ranglijst van QS.


Universiteit van Sussex - Sussex is misschien wereldwijd niet zo bekend, toch heeft het een mondiale impact dankzij haar programma in ontwikkelingsstudies.


Sapienza Universiteit van Rome - Rome, het centrum van de antieke wereld. Het is dus niet verbazingwekkend dat je hier dé studie op het gebied van de klassieke en oude geschiedenis vindt.


Universiteit van Sheffield - In de staalhoofdstad van Groot-Brittannië vind je de Universiteit van Sheffield. De beste in de wereld voor bibliotheek- en documentatiemanagement. De opleiding deelt de eerste plaats met de Universiteit van North Carolina.


Universiteit van Cambridge - Cambridge blinkt uit in één onderwerp: antropologie.


Wageningen Universiteit - De Nederlandse universiteit is een paradijs voor studenten die iets met agricultuur of bosbouw willen doen.


Universiteit van North Carolina, Chapel Hill - De school leverde al diverse succesvolle NBA- en NFL-spelers af, maar staat toch vooral bekend als beste ter wereld voor bibliotheek- en documentatiemanagement (samen met Sheffield dus).


Royal College of Art - Voor het derde jaar op rij is het Londense RCA de beste plek op aarde om alles over kunst en design te leren.


Universiteit van Californië, Davis - Net buiten Sacramento vind je Davis: een van de tien campussen van de Universiteit van Californië. Het is dé plek om naartoe te gaan als je dierenarts wil worden. In 2016 en 2017 haalde de opleiding ook al een eerste plaats.


The Juilliard School - De New Yorkse Juilliard School is de bekendste en beste plek ter wereld voor podiumkunsten zoals drama, muziektheater en dans.


Colorado School of Mines - Er is geen betere plek ter wereld om mineraalstudies en mijnbouwkunde te studeren.


Universiteit van Amsterdam - De UvA haalt een eerste plek als het gaat om communicatie- en mediastudies.


Universiteit van Pittsburgh - Een andere opleiding die al jaren goed scoort op één onderdeel is de universiteit van Pittsburgh: dé plek voor filosofiestudenten wereldwijd.


Universiteit van Hong Kong - Mocht je geïnteresseerd zijn in het gebit, dan moet je naar de Universiteit van Hong Kong. QS ziet de universiteit als de beste in de opleiding tandheelkunde. Al drie jaar op rij.


ETH, het Zwitserse federaal instituut voor technologie - ETH is de beste plek voor studenten die zich willen richten op aarde- en mariene wetenschappen. Alumni wonnen in totaal twintig Nobelprijzen. Misschien wel de bekendste student van de opleiding is Albert Einstein.


University College London - QS ziet UCL als de beste plek ter wereld om educatie te studeren. Op dit moment studeren er zo'n 4.000 studenten.


Loughborough Universiteit - In het VK staat Loughborough bekend extreem goed te zijn in studentensporten, net als het aanbieden van sportwetenschappen. Die reputatie hebben ze nu ook wereldwijd.


Universiteit van Californië, Berkeley - Je kunt Berkeley vlakbij tech-hub San Francisco vinden. Toch is het niet techniek waar de campus in uitblinkt. Voor het derde jaar op rij is het de beste universiteit ter wereld voor het bestuderen van milieuwetenschappen.


Universiteit van Nevada, Las Vegas - Las Vegas is een synoniem voor entertainment, zijn universiteit is de beste ter wereld voor onderwerpen gerelateerd aan hospitality.


Universiteit van Pennsylvania - In Philadelphia vind je de beste opleiding als het gaat om verpleging.


Oxford University - Vorig jaar waren de verschillen tussen Oxford en Cambridge miniem. Dit jaar is Oxford de duidelijke winnaar: een van de vijf studies waar de universiteit in uitblinkt is Engelse taal en literatuur.


Massachusetts Institute of Technology - De universiteit is in dertien onderwerpen de beste: van architectuur tot machinebouw. MIT is met recht een van de beste universiteiten ter wereld.


Harvard Universiteit - Harvard is de beste universiteit ter wereld in eenderde van de 48 opleidingen op de ranglijst van QS. Denk aan zwaargewichten als rechten, business en management, en politieke en internationale studies.

LEES OOK: Zo voelt het om als miljardair geld uit te geven: etentje voor twee bij de Librije voor een kwartje