Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft zonder goede reden besloten dat de basis op Eindhoven Airport dichtgaat en mag de Nederlandse piloten daarom niet overplaatsen naar het buitenland. De rechter in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald in een kort geding.

Zestien vliegers hadden dat aangespannen vanwege de plotselinge sluiting van de basis van de Ierse prijsvechter op het Eindhovense vliegveld.

Volgens de rechter heeft Ryanair zijn bevoegdheid misbruikt door de sluiting van de basis aan te kondigen. De bedrijfseconomische redenen voor de sluiting zijn niet aangetoond. Het heeft er volgens de rechter alle schijn van dat het besluit tot sluiting is genomen als sanctie voor twee stakingen.

Cabinepersoneel van de vliegmaatschappij legde het werk neer om te protesteren tegen de arbeidsvoorwaarden. Zo vallen werknemers van Ryanair tussen wal en schip als ze ziek zijn. Ze krijgen geen uitkering omdat Nederland wijst naar Ryanair, dat niet altijd uitbetaalt bij ziekte. En omdat ze een Iers contract hebben, lukt het bijvoorbeeld ook niet om in Nederland een hypotheek of lening te krijgen.

Piloten moeten genoeg vlieguren krijgen

Na het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao legden de piloten van Ryanair in augustus het werk voor het eerst neer. Na de eerste staking kregen de vliegers een brief dat de basis in Eindhoven sluit als er nog een keer zou worden gestaakt.

Eind september volgde een nieuwe staking en enkele dagen laten kondigde de luchtvaartmaatschappij de sluiting van de basis aan vanaf 5 november, inclusief de overplaatsing van de piloten.

Volgens de rechter heeft Ryanair geen rekening gehouden met de ingrijpende gevolgen voor de piloten. Ze mogen niet worden overgeplaatst, moeten worden doorbetaald en de luchtvaartmaatschappij moet zorgen dat ze genoeg vlieguren kunnen maken.

Lees ook op Business Insider

Pilotenbond: ‘Geweldige overwinning’

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers noemt de uitspraak van de rechter een “geweldige overwinning”. “Het is zo’n opsteker voor ons dat families niet uit elkaar getrokken worden en dat er geen piloten naar uithoeken van Europa of naar Afrika worden gestuurd”, zei een VNV-woordvoerder in een reactie.

Volgens Ryanair gaat de basis in Eindhoven volgende week nog steeds gewoon dicht. Wij verwelkomen de uitspraak van de rechter die het mogelijk maakt de sluiting op 5 november zoals gepland voort te zetten”, zo meldt het bedrijf.

De prijsvechter zegt al het betrokken personeel in een eerder stadium de mogelijkheid te hebben geboden om te verhuizen naar een basis in een ander land, waarbij hun staat van dienst en beloning gerespecteerd zullen worden. “Als crewleden liever kiezen voor een ontslagregeling dan zullen we die keuze respecteren.”

Ryanair zal in dat laatste geval een ontslagvergoeding volgens Nederlands recht moeten betalen.