Oud-topman van Microsoft Steve Ballmer had voor zijn vertrek een ernstig conflict met de raad van bestuur van de softwaregigant, onder wie oprichter Bill Gates.

Dat schrijft Bloomberg in een reconstructie van het vertrek van Ballmer en het aantreden van zijn opvolger Satya Nadella bij Microsoft. Ballmer maakte zijn vertrek in december bekend en werd in februari opgevolgd door Nadella.

Software én hardware?

Het conflict tussen Ballmer en de raad spitste zich toe op de vraag of Microsoft zelf ‘hardware’, zoals mobiele telefoons, moest produceren. Gates en andere bestuursleden stonden kritisch tegen Ballmers beslissing om een meerderheidsbelang te nemen in telefoonbouwer Nokia. Het feit dat hij oprichter Gates niet meekreeg was extra pijnlijk voor Ballmer, zeggen ingewijden.

Het bestuur vond de overnameprijs voor Nokia aanvankelijk te hoog; bestuurders gingen pas akkoord toen Nokia’s kaartendivisie HERE van de deal werd afgesplitst. Uiteindelijk betaalde Microsoft 7,2 miljard dollar voor Nokia.

Tijdens een bestuursvergadering in juni raakte Ballmer zelfs zo gefrustreerd dat hij schreeuwend dreigde op te stappen. Ballmer was buiten de vergaderzaal nog te horen, zeggen ingewijden. Sommige directieleden overwogen daarop zelfs Ballmer te dwingen het bedrijf helemaal te verlaten.

Mobiele apparaten achilleshiel

De opkomst van mobiele apparaten was de achilleshiel van Ballmer. Ondanks successen die onder zijn leiding werden geboekt, lukte het Microsoft maar niet in te spelen op het feit dat pc’s uit de mode raken.

Het begin van het einde voor Ballmer kwam in oktober 2012, toen Microsoft een nieuwe versie van Windows, nieuwe software voor mobiele telefoons én zijn eerste tabletcomputer op de markt bracht. Deze producten werden een flop en legden de zwakheden van het bedrijf pijnlijk bloot.

Mulally had te groot ego

Als opvolger van Ballmer werd aanvankelijk uitgekeken naar iemand van buiten het bedrijf. Alan Mulally van Ford leek de gedroomde kandidaat, maar zijn ego zat uiteindelijk in de weg. Zo zou hij geweigerd hebben een formeel sollicitatiegesprek te voeren. Tegen december waren zijn kansen verkeken.

Huidig topman Nadella was aanvankelijk ook sceptisch over de overname van Nokia, maar veranderde later van gedachten. Hij is nu bezig om een onhandige managementstructuur die Ballmer in zijn nadagen invoerde, weer glad te strijken. Hij heeft Mark Penn, ooit campagnestrateeg van president Bill Clinton, benoemd tot hoofd strategie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl