De bouw van een groot Primark-warenhuis in Tilburg mag voorlopig niet beginnen als het aan vastgoedbedrijf Royalton Hill ligt.

Het bedrijf beschuldigt de gemeente van ongeoorloofde steun aan beoogd bouwer VolkerWessels. Voor de rechtbank in Breda dient vrijdagmorgen een kort geding over de kwestie.

Het gemeentebestuur van de Brabantse stad ziet de Primark zo graag naar de binnenstad komen dat het bereid is financiële risico’s over te nemen van de aannemer. Mochten de noodzakelijke vergunningen niet rondkomen, dan koopt de gemeente de bouwgrond terug voor 6,7 miljoen euro. Op de plek waar het warenhuis moet komen, staat nu nog een voormalig gemeentekantoor.

Volgens de vastgoedbedrijven Royalton, Corio en IEF Berlage, die zelf panden hebben in het Tilburgse winkelgebied, is de regeling een vorm van ontoelaatbare overheidssteun en is de gemeente voor hen nooit zo royaal geweest. Ze hebben geklaagd bij de Europese Commissie, maar zo’n procedure kan lang duren. Royalton wil dat de rechter de overeenkomst in de tussentijd bevriest.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl