Premier Mark Rutte geeft nu toe dat hij in oktober 2010 een fout heeft gemaakt door met de PVV van Geert Wilders in zee te gaan.

Hij deed dat woensdag in het debat over de regeringsverklaring van Rutte II, het nieuwe kabinet van VVD en PvdA.

Rutte zei dat hij anders dan Wilders geen wegloper is, maar verantwoordelijkheid neemt als politicus. Hij zei dat hij met Wilders
destijds afsprak dat over extra bezuinigingen gesproken zou worden als die nodig waren en dat hij daar op vertrouwde. “Ik maakte een fout met de PVV, dat hebben we in april gezien.”

In april dit jaar brak Wilders het overleg in het Catshuis met VVD en CDA over nieuwe bezuinigingen af. Wilders staat nu “met schone maar ook volstrekt lege handen en wat mij betreft blijft dat zo”, zei Rutte.

De VVD-leider en premier botste al meteen aan het begin van de tweede dag van het debat hard met zijn vroegere gedoogpartner Geert Wilders. Nog voor Rutte goed en wel was begonnen, interrumpeerde Wilders hem al en eiste zijn aftreden.

Wilders liep weg uit VVD

Volgens Wilders heeft Rutte in zijn samenwerking met de PvdA alle VVD-beloften uit de verkiezingscampagne gebroken. "De premier heeft er een puinhoop van gemaakt, heeft Nederland in chaos gestort. Dat hij zijn eigen partij wil afbreken moet hij zelf weten, maar dat hij dat met Nederland doet is niet te tolereren."

Rutte antwoordde: "Als je een fout maakt, herstel je die. En ga je niet weglopen." Weglopen is wat Wilders volgens Rutte deed toen hij in 2004 uit de VVD stapte, toen hij de onderhandelingen in het Catshuis in april afbrak en wat hij nu wil door uit de EU te stappen.

Verschrikkelijke afstraffing

Rutte zei ook dat Wilders bij de verkiezingen van 12 september een "verschrikkelijke afstraffing" heeft gekregen van de kiezer. "Dan zou je verwachten at hij een toontje lager zingt. Dat doet hij niet. Nederland heeft recht op politici die bereid zijn compromissen te sluiten. Meneer Wilders, u bent een weglooppoliticus."

Wilders: "Er is er hier maar één die is weggelopen en dat is de premier. Van zijn kiezers en van zijn beloftes. U moet opstappen."