Premier Mark Rutte dient al jaren geen declaraties meer in. Dat heeft niets te maken met de affaire rond zijn partijgenoot Mark Verheijen, die moest opstappen na ophef rond onterecht ingediende declaraties, maar omdat hij vindt dat niemand hoeft te weten of hij ‘een glas wijn drinkt’.

Dat zei Rutte vrijdagavond tegen het radioprogramma Met het oog op morgen. VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen moest afgelopen week opstappen nadat de Permanente Commissie Integriteit van de VVD een kritische conclusie trok over de declaraties van Verheijen toen hij nog gedeputeerde van Limburg was.

‘Waarom zat je met die vent te eten?’

Rutte hoeft niet bang te zijn voor een dergelijke affaire, want hij dient geen bonnetjes in. Hij neemt daarmee het voorbeeld van zijn voorganger, Jan-Peter Balkenende, over, die ook niets declareerde. In het laatste kabinet van Balkenende declareerde Wouter Bos nog een zonnebril.

‘Ik declareer niets omdat we ieder bonnetje op een website moeten zetten’, licht Mark Rutte toe. ‘En ik vind dat het niemand iets aangaat of ik een glas wijn drink of niet en met wie ik zit te eten.’ Vroeger declareerde Rutte wel, maar hij vindt dat de transparantie is ‘doorgeschoten’. ‘Dan komen ook de vragen: waarom zat je met die vent te eten en waarom was die wijn zo duur? Dat bepaal ik lekker zelf.’

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl