Het is een jaarlijkse conferentie voor de rijkste en machtigste mensen op aarde: het World Economic Forum in het Zwitserse bergdorp Davos. Juist daar snijdt de Nederlandse journalist en historicus Rutger Bregman het onderwerp van belastingen aan.

“Het zou moeten gaan om belasting, belasting, belasting. De rest is bullshit”, aldus Bregman. Hij was spreker tijdens een panel over onder meer het basisinkomen, maar trok eerst van leer tegen de hypocrisie van de aanwezigen op Davos.

Het betoog van Bregman werd breed gedeeld op internet. Zelfs de Amerikaanse senator Bernie Sanders zette het op zijn Twitter-account:

“Dit is mijn eerste keer op Davos en ik moet bekennen dat ik het nogal een verbijsterende ervaring vind. Ik bedoel: 1.500 privévliegtuigen brengen passagiers om te luisteren naar hoe Sir David Attenborough ons vertelt dat we de planeet om zeep aan het helpen zijn.”

Bregman snijdt vervolgens het onderwerp van belastingontwijking aan. Hoe de rijken hun plicht verzaken om belasting te betalen. Als voorbeeld haalt hij een miljardair aan, de Amerikaan Michael Dell, die eerder op Davos zei tégen een belastingschaal van 70 procent te zijn. Zijn argument: er is geen enkel land waar dit gewerkt heeft. Bregman logenstraft hem, want nota bene in de VS was er ooit zo’n hoog tarief. In de jaren vijftig ging het zelfs omhoog tot 91 (!) procent.

De historicus en journalist die schrijft voor De Correspondent en een boek schreef over het basisinkomen, had niet gedacht dat zijn opmerkingen zoveel aandacht zouden genereren.

“Er waren honderden panels tijdens de conferentie: slechts één daarvan ging over belastingontduiking. Die was weggestopt in een klein zaaltje en kreeg weinig aandacht”, zegt hij tegen de NOS. Na de speech zou de sfeer zelfs wat vijandig zijn geweest. “Zo was de oud-CFO van Yahoo boos dat ik het woord ‘bullshit’ had gebruikt.”

De meeste aandacht was gelukkig oprecht. In de VS gaan er nu stemmen op om een belastingtarief voor de superrijken opnieuw in te voeren. Bregman: “Zo wil de democratische politica Alexandria Ocasio-Cortez een belastingtarief van 70 procent op de allerrijksten gaan heffen, en stelde haar partijgenoot Elizabeth Warren een vermogensbelasting voor voor mensen met een vermogen van meer dan 50 miljoen.”

En zo moet het. Want het moet klaar zijn met al die praat over filantropie, vindt Bregman. “We kunnen Bono nóg een keer uitnodigen, maar we moeten gaan praten over wat echt belangrijk is: belasting, belasting, belasting.”

Bekijk hieronder het betoog van Bregman in Davos: