De Russische hackersgroep Laundry Bear zat achter de grote cyberaanval op de politie in 2024, melden AIVD en MIVD.
De politie heeft de infrastructuur van de hackers deels ontmanteld, maar vervolging van verdachten is nog niet mogelijk.
De politiebond roept het kabinet op om met een plan te komen voor betere digitale bescherming van publieke instellingen.
Lees ook: Grote politiehack ‘zeer waarschijnlijk’ uitgevoerd door ander land, zegt veiligheidsdienst
De grote cyberaanval op de Nederlandse politie in september 2024 is uitgevoerd door de Russische groep Laundry Bear – letterlijk vertaald Wasbeer. Dat blijkt uit onderzoek van de AIVD en MIVD. Bij de hack werden tienduizenden zakelijke contactgegevens van politiemedewerkers buitgemaakt.
Volgens de inlichtingendiensten richt Laundry Bear zich op overheden, krijgsmachten, defensieleveranciers, maatschappelijke organisaties en IT-bedrijven. “Ze hebben specifiek interesse in krijgsmachten, overheden, defensie(toe)leveranciers, sociaal-maatschappelijke organisaties en IT- en digitale dienstverleners,” aldus de diensten. Ook was de groep naar informatie op zoek over militaire steun aan Oekraïne.

Werkwijze openbaar gemaakt
De aanval lijkt onderdeel van bredere digitale spionage. Laundry Bear voert volgens de ministers Uitermark (AIVD) en Brekelmans (MIVD) sinds 2024 gerichte cyberaanvallen uit op westerse doelen. Directeur-generaal Erik Akerboom van de AIVD zegt: “We kiezen er bewust voor om hun werkwijze bloot te leggen. Hiermee wordt de slagingskans van Laundry Bear ingeperkt en kunnen digitale netwerken beter worden beschermd.”
De politie heeft inmiddels accounts van getroffen diensten geblokkeerd en delen van de infrastructuur van de hackers ontoegankelijk gemaakt. Toch zijn er nog geen verdachten aangehouden. “Hoewel de groepering achter de hack is geïdentificeerd, hebben we nu onvoldoende mogelijkheden om over te gaan tot succesvolle vervolging van concrete verdachten,” zegt hoofdofficier John Lucas.
Politiebond eist actie
De Nederlandse Politiebond (NPB) roept op tot een stevig overheidsplan om digitale veiligheid bij organisaties als politie, defensie en ziekenhuizen te verbeteren. “Je moet met elkaar weerbaar zijn voor digitale aanvallen van dit soort actoren,” stelt voorzitter Nine Kooiman. Ze wil dat de ministers van Justitie en Defensie zo snel mogelijk om tafel gaan.
Korpschef Janny Knol sprak haar bewondering uit voor het team dat het onderzoek uitvoerde: “Jullie leverden een huzarenstukje.” De politie heeft voor bezorgde medewerkers een speciaal servicepunt opgezet.