• De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat een belangrijk doel van de Russische inval in Oekraïne het omverwerpen van de Oekraïense regering is.
  • President Volodimir Zelenski van Oekraïne is een “belangrijk doelwit is voor Russische agressie”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Volgens de zender CNN zijn Russische troepen inmiddels tot op 30 kilometer van Kiev genaderd.
  • Lees ook: Heel Europa lijdt onder de oorlog in Oekraïne: dit is de mogelijke economische impact

De Russische inval in Oekraïne lijkt mede gericht te zijn op het ten val brengen van de pro-westerse regering van Oekraïne, gelet op de gestage opmars van Russische troepen richting de hoofdstad Kiev.

Russische troepen zouden Kiev inmiddels tot op ruim 30 kilometer genaderd zijn, melden anonieme functionarissen van de Amerikaanse regering in de nacht van donderdag op vrijdag aan CNN.

De troepen zijn Oekraïne volgens de functionarissen binnengekomen via de grens met Belarus. Het doel van de Russen zou zijn om Kiev te omsingelen.

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken stelde donderdag in een interview met ABC News dat het bredere doel van deze militaire operatie is om de Oekraïense regering omver te werpen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is een "belangrijk doelwit is voor Russische agressie", gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlands Zaken donderdag aan. Zelenski zelf zei daar eerder al van overtuigd te zijn.

"President Zelenski vertegenwoordigt in veel opzichten, zelfs personifieert, de democratische aspiraties en ambities van Oekraïne, van het Oekraïense volk. Dus natuurlijk zal hij een belangrijk doelwit blijven voor Russische agressie", vertelde woordvoerder Ned Price aan CNN.

Volgens Price zeggen de VS al weken dat Russische agenten Oekraïne hebben geïnfiltreerd en "binnen het land opereren."

Oekraïne staat er militair gezien alleen voor

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gezegd dat Rusland vroeg of laat naar de onderhandelingstafel moet komen om de strijd in Oekraïne te beëindigen. Hij zei dat de strijdkrachten al het mogelijke doen om het land te verdedigen.

Zelenski zei dat zijn land er alleen voor staat en dat hij niemand heeft gezien die met Oekraïne mee komt vechten. Hij heeft de Oost-Europese NAVO-lidstaten, zoals Polen, gevraagd om militaire bijstand. Ook bedankte hij elk land dat Oekraïne nu al bijstaat met daden en niet alleen met woorden. De president beschuldigt Rusland er ook van burgerdoelen te treffen.

President Vladimir Poetin heeft eerder gezegd dat hij geen stukken van Oekraïne wil bezetten en geen burgerdoelen bestookt. Het gaat volgens Moskou om een militaire operatie gericht tegen militaire doelen. Troepen zijn niet van plan steden binnen te trekken volgens het ministerie van defensie, maar daar kunnen wel gericht militaire doelen worden aangevallen bijvoorbeeld met raketten. Er zijn volgens Moskou tot dusver 83 militaire faciliteiten verwoest in de operatie die vroeg op donderdag begon.

Volgens de Oekraïense president Zelenski zijn de Russische raketaanvallen waar zijn land vrijdagochtend vroeg door getroffen werd helemaal niet alleen gericht op militaire doelen. De aanvallen zouden ook gericht zijn op civiele locaties, stelt Zelenski in een tv-toespraak.

Nieuw raketaanvallen begonnen volgens de president rond 04.00 uur (lokale tijd). Zelenski stelt dat de Russische troepen in de meeste richtingen met succes zijn tegengehouden. Dit valt niet te verifiëren.

De burgemeester van Kiev meldde dat drie mensen gewond zijn geraakt, van wie één ernstig, als gevolg van een raketinslag bij een flatgebouw. Het gebouw zou in brand zijn gevlogen en "op instorten" staan, schrijft burgemeester Vitali Klitsjko op Twitter.

Op beelden die niet geverifieerd kunnen worden is flinke schade aan en brand te zien in een gebouw met meerdere verdiepingen. Volgens Klitsjko gaat het om het getroffen flatgebouw. In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Kiev, waar een avondklok van kracht is, meerdere zware explosies gehoord.

Een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken sprak over een aanval met ballistische en kruisraketten die door Oekraïens luchtafweergeschut zouden zijn bestookt. Dit kon niet worden geverifieerd. Wel verifieerde The New York Times beelden van een "grote explosie" in de lucht boven Kiev. Het bleef echter onduidelijk wat er explodeerde.

Franse president Macron verwijt Poetin 'dubbelhartigheid'

De Russische president Vladimir Poetin is dubbelhartig geweest tijdens de gesprekken die hij voerde met Emmanuel Macron, heeft de Franse president in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.

"Ja, er was dubbelhartigheid. Ja er was een opzettelijke, bewuste keuze om oorlog te beginnen terwijl we nog over vrede konden onderhandelen", vertelde Macron aan verslaggevers na een EU-top waarin hij zei dat Frankrijk zijn eigen sancties zal toevoegen aan een EU-pakket.

Desondanks wil Macron "de weg open laten" voor een dialoog met Moskou om het Russische offensief in Oekraïne een halt toe te roepen. Hij zei donderdag een "openhartig, direct en snel" gesprek te hebben gehad met zijn Russische ambtgenoot. "Ik denk dat het mijn verantwoordelijkheid is om dit pad open te laten zodat de dag waarop aan de voorwaarden kan worden voldaan, we een einde kunnen maken aan de vijandelijkheden".

Volgens de Franse president had hij het gesprek donderdag met Poetin om hem te vragen de militaire operaties stop te zetten, omdat de Oekraïense president Volodimir Zelenski hem dat had gevraagd. "Het was ook om hem te vragen met president Zelenski te praten, die dat had verzocht omdat hij hem niet kon bereiken."

Von der Leyen: Poetin moet falen

Bij het bekendmaken van de sancties tegen Rusland had de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdagavond een duidelijke boodschap: "Poetin moet en zal falen". Europa kondigt daarom harde sancties aan waar onder meer 70 procent van het Russische bankwezen door wordt getroffen.

Europese leiders zijn volgens Von der Leyen in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens een ingelaste top akkoord gegaan om zware strafmaatregelen uit te delen aan Rusland. Dat gebeurde "in nauwe samenwerking met bondgenoten" zoals de Verenigde Staten, stelt de commissievoorzitter.

Naast de zware klap die aan het Russische bankwezen wordt uitgedeeld, zullen ook onder meer het Russische ministerie van Defensie en andere staatsbedrijven getroffen worden.

"Europa zal het Kremlin verantwoordelijk houden", herhaalde Von der Leyen haar eerdere uitspraak. Als gevolg van de sancties kost het Rusland meer om geld te lenen, waardoor de inflatie fors op kan lopen. Ook komt er een exportban die de Russische olie- en gasindustrie treft.

LEES OOK: Poetin droeg 2 keer hetzelfde pak: maandag bij een dreigende toespraak en donderdag bij de aankondiging van de aanval op Oekraïne – dat voedt speculaties over een vooraf opgenomen verklaring