De Russische economie is voor het derde kwartaal op rij opnieuw gegroeid ondanks de harde sancties die het Westen het land oplegde door de inval in Oekraïne. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 5,5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Dit is een nog sterkere groei dan in het tweede kwartaal toen het ging om een plus van 4,9 procent. De economie profiteert onder meer van de grote militaire uitgaven voor de strijd in Oekraïne. Ook worden de consumentenbestedingen gestimuleerd door hogere lonen en steunprogramma’s van de overheid aan huishoudens.

Verder blijft Rusland veel geld verdienen met de export van fossiele brandstoffen die vooral verkocht wordt aan India en China.

Vorig jaar kromp de Russische economie nog. Vanwege de invasie van Oekraïne zijn veel grote westerse bedrijven uit het land vertrokken. Ook zijn veel Russische mannen naar het buitenland gevlucht om dienstplicht te ontlopen en zijn veel mannen gemobiliseerd om te vechten in Oekraïne. Dat heeft geleid tot flinke tekorten aan arbeidskrachten.

President Vladimir Poetin heeft zijn lof uitgesproken voor de economische groei, die hem goed uitkomt aangezien er in maart presidentsverkiezingen zijn in Rusland.

Ondanks de groei kampt Rusland wel met een hoge inflatie. Om die te bestrijden heeft de Russische centrale bank de rente fors verhoogd. De centrale bank rekent voor heel dit jaar op een groei tussen de 2,2 tot 2,7 procent. De minister van Economische Zaken zei vorige week dat hij denkt dat de groei rond 3 procent kan uitkomen.

LEES OOK: Turkije lijkt doorvoersluis voor Nederlandse producten om sancties tegen Rusland te omzeilen