De Russische roebel heeft een sterk herstel doorgemaakt, na een aanvankelijke inzinking in maart. Woensdag noteerde de Russische munt op het hoogste niveau tegenover de dollar en euro in twee jaar tijd.

De koers van de Russische munt ligt op bijna 66 roebel per dollar en op ruim 69 roebel per euro.

Vlak na de Russische invasie van Oekraïne zakte de roebel fors weg, toen de VS en Europese landen zware sancties oplegden aan Rusland, waarbij onder meer tegoeden van de Russische centrale bank in westerse landen werden bevroren. De roebel bereikte toen een dieptepunt van 146 roebel per euro.

Deze week werd bekend dat de Europese Unie aanstuurt op een nieuw sanctiepakket, waarbij er een gefaseerd embargo op Russische olie moet komen. Ook zou Sberbank, de grootste bank van Rusland, getroffen worden met sancties.

Het vooruitzicht van nieuwe sancties lijkt de roebel echter niet te deren. Rusland heeft een aantal maatregelen genomen om de eigen munt te ondersteunen. Zo heeft de centrale bank de beleidsrente fors verhoogd, aanvankelijk naar 20 procent en sinds eind april naar een iets lager niveau van 14 procent. Dit moet het aantrekkelijker maken om tegoeden in roebels aan te houden.

Ook heeft de Russische overheid van afnemers van aardgas geëist dat ze in roebels betalen om de vraag naar roebels te stimuleren. Daarnaast zijn er strikte kapitaalcontroles ingesteld, zoals een verbod voor buitenlandse beleggers om aandelen in Rusland te verkopen en geld het land uit te sluizen. Er zijn in dit verband limieten ingesteld voor de overdracht van financieel vermogen naar het buitenland.

Sterke roebel, maar ook sterke economische krimp

"De pogingen van Rusland om de roebel te ondersteunen lijken redelijk effectief, ondanks de westerse sancties die erop gericht zijn om de toegang tot buitenlands kapitaal voor Rusland te beperken en de financiering van de oorlog in Oekraïne lastiger te maken", schreef beleggingsfirma BlackBull Markets deze week in een rapport.

Dit alles laat onverlet dat de Russische economie dit jaar naar verwachting de sterkste krimp laat zien in drie decennia als gevolg van de westerse sancties. Russische economen die voor de overheid werken voorzien een krimp van 8 procent tot 10 procent dit jaar, volgens persbureau Interfax. De Wereldbank gaat uit van een economische krimp van ruim 11 procent in 2022.

LEES OOK: Russische tv-presentator dreigt Verenigd Koninkrijk en Ierland met kernoorlog: ‘Één lancering, Boris, en Engeland is weg’