Rijke Russen werden vorig jaar rijker, ondanks de oorlog in Oekraïne, zo blijkt uit een rapport van zakenbank UBS over de vermogensontwikkeling van zeer welgestelden in de wereld. In de VS en Europa verloren multimiljonairs en miljardairs juist flink wat vermogen.

Het totale privévermogen van particulieren in Rusland nam afgelopen jaar met 600 miljard dollar toe, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de Zwitserse bank, dat dinsdag werd gepubliceerd. Het aantal Russische miljonairs steeg met ongeveer 56.000 tot 408.000 in 2022.

Het aantal ultra-vermogende individuen in Rusland – mensen met een vermogen van meer dan 50 miljoen dollar – nam afgelopen jaar volgens het rapport met bijna 4.500 personen toe.

Ondertussen verloor de VS vorig jaar meer aan privaat vermogen dan enig ander land. Particulieren in de VS zagen bij elkaar 5.900 miljard dollar aan vermogen verdampen. Het vermogen van particulieren in Noord-Amerika en Europa daalde volgens UBS in totaal met bijna 11.000 miljard dollar, onder meer door de forse daling van beurzen afgelopen jaar.

Sancties vanwege de Russische invasie in Oekraïne deden de Russische economie krimpen in 2022. Ook was sprake van een daling van de aandelenkoersen op de beurs van Moskou. Desondanks nam het totale particuliere vermogen in Rusland dus toe.

De auteurs van het rapport van UBS erkennen erkende dat de oorlog in Oekraïne het lastiger maakt om "welvaartstrends in Rusland... op dit moment goed in te schatten".

Wat betreft de oorzaken van de toename van het particuliere vermogen in Rusland kan de stijging van energieprijzen in 2022 van belang zijn. Dit speelde bijvoorbeeld Russische miljardairs die grondstofbedrijven bezitten, in de kaart.

In Mexico, India en Brazilië steeg de omvang van het particuliere vermogen in 2022 ook aanzienlijk.

LEES OOK: Economie Rusland krijgt een klap: handelsoverschot implodeert op jaarbasis – ondanks groeiherstel wankelt de economie