Rusland laat Nederlandse bloemen voortaan alleen toe als ze in een laboratorium zijn gecontroleerd. De maatregel gaat komende maandag in. Dat meldde de voedsel- en warenautoriteit in Moskou, Rosselchoznadzor, dinsdag.

Volgens de Russen wordt er geregeld ongedierte in bloemen uit Nederland gevonden. Die zouden een gevaar voor de Russische economie en landbouw vormen. Maar Rusland vindt zulke problemen altijd in landen waar het ruzie mee heeft.

De eerste berichten over een mogelijke importbeperking doken op toen Nederland zich inzette voor een MH17-tribunaal. Moskou blokkeerde zo’n hof in de VN-Veiligheidsraad. Nederland onderzoekt wie vorig jaar een vlucht van Malaysia Airlines neerhaalde boven het onrustige oosten van Oekraïne. Rusland en Oekraïne geven elkaar daarvan de schuld.

Rusland importeerde vorig jaar voor circa 205 miljoen euro aan bloemen uit Nederland.

Rusland verbood eerder al de import van fruit, groenten, vlees, gevogelte, vis, melk en zuivelproducten uit de Europese Unie. Dat was een antwoord op Europese economische sancties tegen Moskou. Vanwege de beperkingen is de Nederlandse export naar Rusland in een jaar tijd ongeveer gehalveerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl