Rusland zint op wetgeving die het mogelijk maakt om bezittingen van westerse bedrijven in Rusland met een flinke korting over te nemen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT), die zich baseert op ingewijden.

Ook zou het Kremlin praten over nog strengere maatregelen die het mogelijk maken om bedrijven te nationaliseren.

De aanpak van bedrijven zou de Russische president Vladimir Poetin de mogelijkheid moeten geven om westerse landen te straffen die Russische bezittingen bevriezen. Landen die vriendelijk zijn tegen Rusland zouden juist beloond moeten worden, volgens het principe van de wortel en de stok.

Verder zouden Russische bedrijven die in het westen investeren, volledig in Russische handen moeten zijn. Is dat niet zo, dan moeten ze buitenlandse aandeelhouders uit gaan sluiten.

De stappen worden gezien als een poging van Rusland om onder het sanctieregime uit te komen. Dat beperkt de mogelijkheden om aan geld te komen voor de Russische staat, terwijl de oorlog in Oekraïne veel geld kost.

Lees ook: De Russische economie dreigt te stagneren, nu de oorlog in Oekraïne zich uitbreidt tot de grensregio’s

Westerse landen hebben daarnaast zo'n 300 miljard euro aan tegoeden van de Russische centrale bank bevroren. Bedrijfsbezittingen goedkoop overnemen en met winst doorverkopen kan extra geld opleveren, maar nationalisatie van bedrijven is uiteindelijk waarschijnlijker, denken experts.

'Westerse grondstoffenbedrijven lopen grootste risico op nationalisatie'

In de kringen rond Poetin wordt nationalisatie van westerse bedrijven al langer besproken. Tot nu toe is dat alleen gebeurd bij Russische bezittingen van het Finse energiebedrijf Fortum en de Duitse branchegenoot Uniper. Dat was een directe reactie op acties in die landen tegen het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom.

Een anonieme zakenman die momenteel zijn bezittingen in Rusland verkoopt, zegt tegen de FT dat hij verwacht dat westerse grondstoffenbedrijven het grootste risico lopen om door het Kremlin te worden aangepakt. Technologiebedrijven lopen minder gevaar, want die zijn "moeilijk te runnen".

Om aan geld te komen heeft het Kremlin ook al een overwinstbelasting voor Russische bedrijven aangekondigd. Daarmee worden meteen de Russische oligarchen wat onder de duim gehouden.

LEES OOK: Rusland snakt naar extra inkomsten door de oorlog in Oekraïne en wil overwinsten van oligarchen afromen met een heffing die ruim €3 miljard moet opbrengen