Het gros van de Nederlanders spaart, maar er zijn grote verschillen in de omvang van spaarbuffers en de bedragen die per maand opzij worden gezet. Dat blijkt uit een peiling van grootbank ING.

Negen op de tien Nederlanders van 16 jaar of ouder spaart, volgens het onderzoek.

Een kwart van de ondervraagden heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar ongeveer net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Voor de middenmoot van ruim 50 procent van de ondervraagden geldt dat ze tussen de 500 euro en 5.000 euro als spaarbuffer hebben.

bron: ING
bron: ING

Van degenen die sparen, legt iets meer dan de helft tot 200 euro per maand opzij. Een groep van ruim 10 procent legt zelfs 500 euro per maand of meer opzij, zoals te zien is in de onderstaande tabel.

bron: ING
bron: ING

Groep tussen de 50 en 65 jaar spaart vaak minder vanwege hoge lasten

Onder de groep die minder dan 500 euro spaart, is een "opvallend groot deel" van 32 procent tussen de 50 en 65 jaar oud, zegt ING. Japke Kaastra, hoofd financiële gezondheid bij ING, denkt dat dit kan komen doordat die periode een dure fase is in het leven. "Die groep heeft de hypotheek nog niet helemaal afbetaald en heeft vaak studerende kinderen. Het kan ook zo zijn dat ze door een knik in hun carrière minder gaan verdienen, maar niet in het vizier hebben dat ze misschien ineens in aanmerking komen voor toeslagen." Ze gebruiken dan bijvoorbeeld hun spaargeld om het maandinkomen aan te vullen, legt Kaastra uit.

De 10 procent die niet spaart, houdt aan het einde van de maand geen geld over of heeft naar eigen zeggen een gat in de hand. Nederlanders vinden sparen over het algemeen nuttig en hebben het van huis uit meegekregen. 66-plussers vinden zichzelf er met name goed in. Een op de vijf Nederlanders vindt het juist frustrerend om te sparen.

"Het onderzoek bevestigt het cliché dat Nederlanders spaarzaam zijn, maar maakt ook duidelijk dat lang niet iedereen beschikt over voldoende buffer," zegt Kaastra. In een gezonde spaarpot zit volgens de meeste Nederlanders een bedrag groter dan drie maandinkomens. "Dat klinkt als veel geld, maar als je een eigen huis, auto of studerende kinderen hebt, dan kan dit hard nodig zijn. Eigenlijk zou iedereen minimaal de eigen bijdrage van de zorgverzekering, 385 euro, op de rekening willen hebben", vindt Kaastra.

LEES OOK: Nederlanders parkeren 2 keer zoveel spaargeld in buitenland vanwege hogere rentes – zo groot zijn verschillen met spaarrente bij Nederlandse banken