• Het rode stempotlood, dat kiezers voor het eerst mee naar huis mochten nemen, heeft voor gigantisch veel vraag gezorgd op Marktplaats.
  • Het platform zag dinsdag en woensdag zo’n 300.000 zoekopdrachten binnenkomen.
  • De populairste categorie ‘gratis’ haalt doorgaans op een dag 50.000 zoekopdrachten.

Het rode stempotlood van de Tweede Kamerverkiezingen die tijdens de coronalockdown zijn gehouden blijkt een gewild collector’s item.

Op dinsdag en woensdag werden er op Marktplaats.nl liefst 300.000 zoekopdrachten gedaan naar ‘stempotlood’ of ‘rood potlood’.

“Dat is echt gigantisch”, verklaart een woordvoerder tegen Business Insider.

Hij legt uit dat de categorie ‘gratis’, normaal gesproken de favoriet, zo’n 50.000 keer per dag in de zoekbalk wordt ingevoerd. Dat is dus zes keer minder dan de vraag naar het rode potlood.

Verkiezingspotlood is verzamelobject

In totaal staan er momenteel op Marktplaats zo'n 2.000 advertenties waar een stempotlood wordt aangeboden. Marktplaats kan niet achterhalen hoeveel transacties inmiddels succesvol afgerond zijn.

De vraagprijzen lopen wel erg uiteen. Willemijn uit Groningen probeert verzamelaars aan te spreken en vraagt 300 euro voor "het officiële stempotlood dat slechts één keer gebruikt is".

Deze prijs valt nog mee vergeleken met wat sommige stemmers op woensdag voor het rode potlood vroegen. 'Rod' uit Leidschendam probeerde 25.000 euro voor het collector's item te krijgen.

Elizabeth uit Rotterdam is juist bereid om haar potlood voor 0 euro weg te geven. Andere handelaren geven vaak geen richtingsprijs, maar laten de geïnteresseerden bieden.

Voor het eerst mochten stemmers het rode potlood mee naar huis nemen

Vanwege de coronamaatregelen mochten kiezers in sommige gemeentes voor het eerst het verkiezingspotloodje naar huis meenemen.

Het rode potloodje wordt al sinds 1922 in Nederland gebruikt voor het stemmen, blijkt uit een oud fragment van radioprogramma OVT over historische achtergronden.

Vóór 1922 was een zwart potlood gangbaar. Maar omdat vakjes die met zwart waren ingevuld moeilijk leesbaar waren op lijsten met tientallen partijen en kandidaten is er toen voor een rood potlood gekozen.

Het invoeren van oranje en paarse potloden werd destijds ook overwogen.

LEES OOK: 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag van D66, de grote winnaar van de verkiezingen