Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
6:0

Ronald Koeman neemt na het WK in Qatar het stokje over van Louis van Gaal en zal tot en met het WK van 2026 bondscoach van het Nederlands elftal zijn. Het is de tweede keer dat 59-jarige Zaandammer deze rol op zich neemt, hij was van februari 2018 tot augustus 2020 ook al trainer van Oranje.

Nederland plaatste zich onder zijn leiding voor het eerst sinds het WK van 2014 weer voor een eindtoernooi: het EK van 2020. Zelf maakte Koeman dat echter niet meer mee. Het EK werd een jaar uitgesteld door het coronavirus en Koeman werd in de zomer van 2020 trainer van FC Barcelona. In oktober vorig jaar ontsloeg Barcelona de oud-verdediger wegens teleurstellende resultaten.

Koeman zegt uit te kijken naar de samenwerking. “Een kleine anderhalf jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlands elftal vertrokken. Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij.”

Dat Koeman niet alleen een uitmuntende coach is, maar ook een zeer goede verdediger was, is algemeen bekend. Maar wist je deze 7 zaken al over de nieuwe bondscoach?


1. Koeman is de enige die zowel voor 'De Grote Drie' speelde als de teams heeft gecoacht

Ronald Koeman bij Feyenoord.
Ronald Koeman bij Feyenoord.
ANP

Ronald Koeman begon zijn carrière als verdediger bij FC Groningen, maar maakte na een paar jaar al de overstap naar Ajax, en vervolgens naar PSV. In 1989 kreeg hij een droomaanbieding en werd hij onderdeel van het 'Dream Team' van FC Barcelona onder leiding van Johan Cruijff. In 1995, terwijl zijn loopbaan langzaam ten eind kwam, speelde hij nog twee jaar bij Feyenoord.

Koeman is naast speler ook trainer geweest bij alledrie de clubs, waarbij hij met zowel Ajax als PSV de kwartfinale van de Champions League wist te bereiken. Maar zijn grootste wens was toch altijd om terug te keren bij Barcelona als coach. Hij liet zelfs in zijn contract met de KNVB in 2018 vastleggen dat hij als bondscoach mocht vertrekken als 'Barca' zich zou melden.


2. Nadat Koeman z'n contract bij Barca had getekend, kocht hij een penthouse met uitzicht over zee. Maar niet op de plek die je zou verwachten

Huis ter Duin in Noordwijk.
Huis ter Duin in Noordwijk.
Google Maps

Toen Koeman de nieuwe trainer van Barcelona werd, kocht hij geen chique apartment met uitzicht over Playa de La Barceloneta, maar telde hij 1,3 miljoen neer voor een penthouse op de tiende verdieping van het chique hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Hij heeft het appartement volledig uit eigen zak betaald, want er is geen hypotheek aangevraagd voor de aankoop. Koeman verkeerd in Noordwijk in goed gezelschap: het luxe penthouse van Louis van Gaal ligt op slechts een steenworp afstand.


3. De Zaandammer heeft een hoop bijzondere bijnamen, waarvan eentje gebaseerd is op een beroemde aap

In Nederland staat Koeman bekend als 'Het Schot' of 'Het Kanon', omdat hij als verdediger een knoertharde vrije trap, strafschop en lange pass in huis had. In Barcelona waren de supporters wat meer gefocust op zijn uiterlijk en minder op zijn kwaliteiten op het veld. Hij kreeg daar bijvoorbeeld de naam 'TinTin', omdat hij zo op de stripheld, die in Nederland bekend is als Kuifje, zou lijken.

Maar opvallender nog was de bijnaam 'Floquet de Neu', oftewel 'Sneeuwvlokje'. Dat was een albinogorilla die gehouden werd in het Parc Zoològic de Barcelona, de dierentuin van de stad. Het dier was de enige albinogorilla waarvan het bestaan bekend was, en Koeman werd naar hem vernoemd door zijn lichte huid en blonde haar.


4. Tot 2020 was Koeman de best scorende verdediger in de Spaanse voetbalcompetitie La Liga

Ronald Koeman bij Barcelona.
Ronald Koeman bij Barcelona.
EPA/Alejandro Garcia

De oud-voetballer heeft in zijn carrière als verdediger maar liefst 193 goals gemaakt in 533 wedstrijden, wat hem een van de meest productieve verdedigers aller tijden maakt. Hij voerde tot 2020 zelfs het lijstje met de hoogst scorende verdedigers in de Spaanse La Liga aan, tot Sergio Rames zijn record van 67 doelpunten wisten te verbreken.

Koeman is de enige buitenlander in de Spaanse top 5, waar hij op nummer 2 prijkt, gevolgd door Fernando Hierro, Pirri en Roberto Carlos.


5. De oud-verdediger is een groot wijnliefhebber

Koeman is niet vies van een glaasje wijn. “Dat is begonnen in mijn tijd als speler bij Barcelona", zegt hij in een interview met Bilderberg. "Daar is het vrij normaal dat je als je eet er ook een glas wijn op tafel staat. Op die manier leer je welke wijn je lekker vindt.” Het liefst schenkt hij zich een glaasje Rioja in en dan specifiek een Marqués de Riscal.

Zijn liefde voor wijn gaat zelfs zo diep dat de trainer ooit in een interview zei dat hij zijn spelers liever een glas wijn voorschotelde op oudejaarsavond dan een glas cola.


6. Koeman heeft een imposante collectie auto's, waaronder meerdere Porsches en een Bentley

Een Bentley Continental.
Een Bentley Continental.
Bentley

In Barcelona werd Koeman regelmatig gezien in een Audi RS Q8 en in Nederland in de bescheiden Opel Cabrio, maar hij heeft een aantal veel chiquere opties in zijn garage staan. Zo heeft hij zowel een Porsche Cayenne als een Porsche Panamera in zijn bezit, die beide ruim 130.000 euro kosten.

Maar het pronkstuk van zijn collectie is toch zijn Bentley Continental GT, de auto van de sterren. Naast Koeman, rijdt ook Wayne Rooney in deze auto van ruim 227.000 euro rond.


7. Koeman is een echte familieman en maakte samen met zijn zoon Tim een documentaire over zijn eerste maanden als trainer bij FC Barcelona

"Ik weet nog precies wat hij zei: 'Je moet mee en je regelt het maar, maar je gaat mee. Ja, morgenochtend vliegen we. Tien uur. Wees er!' En dus ging ik mee", zegt Tim Koeman tegen RTL Nieuws over het moment dat zijn vader hem vertelde dat hij zijn droombaan als trainer bij Barca had binnengesleept.

Koeman keerde in 2020 niet alleen terug naar Barcelona, maar nam ook zijn vrouw, hun zoon Tim, en diens familie mee naar de Spaanse stad. Samen vormen ze de rode draad van de documentaire 'Força Koeman' over zijn eerste maanden als trainer bij de club, en de jeugd van Tim in Barcelona als zijn vader daar verdediger is.

Tim voorspelt in de docu dat zijn ouders niet meer zullen terugkeren naar Nederland, zelfs niet als Koeman zijn baan als trainer zou verliezen. "Ze zijn echt helemaal op hun plek daar in Barcelona. Ik denk ook dat ze nooit meer terugkomen. Dat ze daar samen oud worden."

Maar nu Koeman opnieuw als bondscoach van Oranje aan de slag gaat, lijkt het toch waarschijnlijker dat Barcelona dit jaar alweer ingeruild zal worden voor Noordwijk.

LEES OOK: 8 dingen die je misschien niet wist over Louis van Gaal, die voor de derde keer bondscoach van het Nederlands elftal is