Het Britse industrieconcern Rolls-Royce heeft voor omgerekend meer dan 760 miljoen euro aan schikkingen getroffen wegens vermeende omkooppraktijken. De producent van onder meer vliegtuigmotoren verklaarde maandag alles bij elkaar circa 670 miljoen pond te betalen aan autoriteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Brazilië.

Rolls-Royce zou in diverse landen steekpenningen hebben uitgedeeld om contracten binnen te slepen. In Brazilië werd het bedrijf in verband gebracht met het omvangrijke omkoopschandaal bij het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. Van de schikkingen moet nog een en ander worden goedgekeurd door de rechter.

Het gaat overigens niet om de autobouwer Rolls-Royce. De automobieldivisie valt al sinds begin jaren zeventig niet meer onder het industrieconcern. Auto’s met de naam Rolls-Royce worden tegenwoordig geproduceerd onder de vlag van het Duitse BMW.

SBM Offshore

Ook het Nederlandse SBM Offshore is in de omkoopaffaire rond Petrobras verwikkeld. De maritiem dienstverlener sloot hierover vorig jaar al een schikking met Braziliaanse autoriteiten, maar die werd later afgekeurd. De Hoge Raad in Brazilië besloot in december de zaak terug te verwijzen naar de aanklager voor verder onderzoek.