Roger Federer behoeft geen introductie. De tennislegende is bezig aan een comeback, na een half jaar afwezigheid door een blessure. En wat voor een: afgelopen zondag won hij het Australian Open.

Het was een enerverende finale van vijf sets tegen Rafael Nadal, de Spanjaard die al jaren de toprivaal van Federer is. De Zwitser schiet met zijn zege zeven plaatsen omhoog op de wereldranglijst, van 17 naar 10.

In zijn leven won Federer het toernooi van Wimbledon maar liefst zeven keer en nog eens 24 Masters-toernooien verspreid over de hele wereld.

Maar naast een onmiskenbaar groot tennistalent is de 35-jarige Federer ook een ijzersterk merk. In 2016 verdiende hij als de best betaalde tennisser volgens Forbes 63 miljoen euro. Die inkomsten kwamen vooral voort uit sponsordeals met merken als Nike en Credit Suisse.

Federer heeft zijn persoonlijkheid mee. Hij leidt ten eerste een meer teruggetrokken en bescheiden leven dan sommige andere atleten – denk aan  Cristiano Ronaldo of Lewis Hamilton – en spendeert zijn geld aan de betere zaken in het leven. Hij heeft onder meer een stichting opgezet die werkt in Afrika en Zwitserland.


Federer heeft naar schatting een vermogen van 296 miljoen euro.

This is 35-year-old Roger Federer, the highest-paid tennis player in the world. He has an estimated net worth of £255.9 million ($320 million).

Zijn overwinning op het Australian Open afgelopen zondag, levert hem omgerekend 2,6 miljoen euro op.

He won the Australian Open on Sunday, beating long-time rival Rafael Nadal after six months out of the game due to injury. The victory awarded him more than £2.2 million.

Al op zijn achtste begint Roger te tennissen, aangemoedigd door zijn Zwitserse vader Robert en zijn Zuid-Afrikaanse moeder Lynette.

Zijn ouders werkten beiden voor hetzelfde farmaceutische bedrijf.


Op zijn veertiende wordt Federer nationaal Zwitsers kampioen bij de junioren. Vier jaar later wint hij zijn eerste Wimbledon-toernooi voor junioren, vlak voordat hij professioneel gaat spelen.

At the age of 14 Federer became the national junior champion in Switzerland. He joined the junior tennis circuit in 1996, and won the junior Wimbledon title in 1998 before turning pro at just 18.

Federer vangt zijn eerste grote vis in 2004, als hij terugkeert naar Wimbledon als prof en het toernooi wint van Mark Philippousis. Hij verdient 575.000 pond (667.000 euro).

Federer's first big windfall came in 2003, when he won his first Grand Slam title at Wimbledon against runner-up Mark Philippousis. He was just 21 at the time. He received £575,000 ($714,460) for his victory in the men's singles final.

Het merendeel van zijn inkomsten komt uit sponsordeals en 'slechts' 7 miljoen euro is afkomstig uit prijzengeld.


Scheermesjesfabrikant Gillette trekt Federer aan in 2007, waarbij hij de hoofdrol speelt in een aantal tv-spotjes.


Wellicht de meest lucratieve deal die de Zwitser heeft, is een overeenkomst met Nike voor tien jaar. De waarde is 112 miljoen euro.


De bank Credit Suisse, net als Federer afkomstig uit Zwitserland, sluit in 2009 ook een tienjarige deal met de tennis-ster. Hoewel de firma weigert het bedrag te noemen, schatten kenners het op zeker 19 miljoen euro.

One year later, Federer signed another 10-year contract, this time with Credit Suisse. The firm declined to comment on the contract's value at the time, but it's thought to be worth around £16 million ($20 million).

Roger Federer richt in 2003 de gelijknamige stichting op, die onderwijsprojecten in zuidelijk Afrika en Zwitserland ondersteunt. Sindsdien heeft het goede doel 14 miljoen euro opgehaald.


Een deel van zijn geld gaat op aan materieel. Federer bestelt zijn rackets bij P1, een bedrijf dat ook andere tennisgoden zoals Novak Djokovic en Andy Murray tot zijn klanten mag rekenen.

Elke toptennisser betaalt bijna 40.000 euro per jaar om rackets te spannen en personaliseren. "Ze betalen ons zodat ze gerust kunnen zijn", zegt topman Nate Ferguson tegen The New Yorker.


Maar Federer is ook tevreden met de betere dingen in het leven. Hij laat een moderne villa bouwen met uitzicht over het Zürich-meer. Waarde: 7,5 miljoen euro.

Hij heeft nog meer huizen in Zwitserland en een penthouse in Dubai, waar hij het grootste deel van het jaar traint.


Zijn bijbaan als 'ambassadeur' voor Mercedes heeft Federer opgezadeld met een grote autocollectie.

Volgens zijn contract, levert Mercedes elk half jaar een nieuwe auto af bij de toptennisser. Zo ontving hij in 2014 een Mercedes E-Klasse-cabrio ter waarde van 69.000 euro.


Ook houdt Federer ervan om in zijn vrije tijd fysiek bezig te zijn. Zo gaat hij veel wandelen in de bergen, zoals hier in de Zwitserse Alpen.


En als groot fan van AC/DC ontmoet hij gitarist Angus Young in 2015.


Een bruiloft slaat in 2009 een behoorlijke deuk in het vermogen van Federer. De Zwitser trouwt in Basel met voormalige tennisser Mirka Vavrinec.

Bron: Telegraph, MailOnline


Het stel heeft samen twee tweelingen: dochters Charleyne Riva en Myla Rose van zeven en de twee jaar oude Lenny en Leo.


Hij mag dan 36 worden in augustus dit jaar, zijn overwinning in Melbourne smaakt ongetwijfeld naar meer. Federer vertelt verslaggevers dat het komende Wimbleton-tournooi zijn beste kans op een 19de Grand Slam-titel is.