België en Duitsland hebben grote evenementen tot 31 augustus verboden om de coronapandemie te bestrijden.

Festivals als Rock Werchter, Pukkelpop, Tomorrowland en Rock am Ring kunnen daardoor niet doorgaan.

De organisatoren van de gecancelde evenementen hebben begrip voor de maatregel. “Dat is de enige juiste beslissing”, aldus de organisatie van Pukkelpop.

Vraag is of Lowlands en Pinkpop nog door kunnen gaan. Dat lijkt steeds onwaarschijnlijker.

Dit jaar geen festivalzomer in België en Duitsland. De regeringen van beide landen hebben grote evenementen verboden tot 31 augustus vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat betekent dat grote muziekfestivals een jaartje over moeten slaan.

Deze zomer staat onder meer het populaire Rock Werchter van 2 tot 5 juli gepland. Dat kan nu niet doorgaan. “Het nieuws is geen grote verrassing en we begrijpen volledig waarom. Het is de juiste beslissing. Maar toch zijn we er kapot van”, laat de organisatie via Facebook weten.

Ook Tomorrowland, dat twee weekenden achter elkaar in juli zou plaatsvinden, moet worden geschrapt. De organisatie gaat de 400.000 verkochte tickets overzetten naar volgend jaar, laat een woordvoerder aan de Vlaamse krant De Morgen weten. “Mensen die volgend jaar niet kunnen komen, zullen hun tickets kunnen doorverkopen aan andere gegadigden via een ruilkassa. We vragen wel geduld van onze festivalgangers, we gaan dit niet morgen kunnen opzetten, maar we zorgen voor een oplossing.”

De 25e editie van de Graspop Metal Meeting wordt een jaar uitgesteld, maakte de organisatie al direct na het besluit van de regering bekend. Het metalfestival wordt verschoven naar 17 tot en met 20 juni 2021.

Ook Werchter Classic en Festival Dour zijn afgeblazen.

In Duitsland gaan onder meer Rock am Ring in de Eifel en dancefestival Parookavilla op vliegveld Weeze niet door.

Kunnen Lowlands en Pinkpop wel doorgaan?

De vraag is of de grote festivals in Nederland wel door kunnen gaan. Dat lijkt steeds onwaarschijnlijker.

MOJO, de grootste concertorganisator van Nederland, maakt zich ernstig zorgen over alle festivals de komende zomer. Het bedrijf wil zo snel mogelijk duidelijkheid van het kabinet, zei directeur Ruben Brouwer eerder deze maand bij BNR.

"Zolang wij geen duidelijkheid hebben moeten we noodgedwongen doorgaan met de voorbereidingen", aldus Brouwer. "We kunnen denk ik allemaal wel aanvoelen dat festivals ook na 1 juni geen doorgang kunnen vinden. Alleen weten we dat nu nog niet."

Een festival zal volgens Brouwer niet zelf opgeven omdat die vaak vastzit zit aan verzekeringen en contracten met artiesten en leveranciers.

"Er is nu nog geen sprake van overmacht. Als de overheid zegt: 'het mag niet meer', dan heb je een situatie waarbij er overmacht is en dan gaan heel veel contracten niet meer door en kunnen verzekeringen in werking treden", verduidelijkt Brouwer. Hij ziet dan ook het liefst duidelijkheid zoals in Denemarken. Daar is het hele festivalseizoen tot 31 augustus opgeschort, net als in België en Duitsland.

LEES OOK: Toen Amazon-topman Werner Vogels een Osdorp Posse-shirt droeg, zat een lid van de rapgroep toevallig in de zaal: ‘Het moment dat-ie opkomt, dat verzin je niet’