Robots komen onze banen overnemen.

Het is een veelgehoorde waarschuwing. Consultancy-bureau Cognizant voorspelt dat in de komende tien tot vijftien jaar 12 procent van de banen zijn geautomatiseerd.

Maar, niet alles is verloren. Het bureau verwacht ook dat er 21 miljoen nieuwe banen bijkomen als direct gevolg van nieuwe technologieën. Ze zetten er 21 hypothetische functieprofielen op een rij.

1. Walker-talker

Met dank aan biotechnologie leven mensen langer en wordt de vergrijsde populatie groter. En al deze mensen hebben iemand nodig om mee te praten. Deze baan is precies hoe het klinkt: met ouderen meelopen, ze gezelschap houden naar hun verhalen over hun kleinkinderen en die goede ouwe tijd luisteren.

2. Augmented Reality Reisbouwer

Augmented reality (NL: toegevoegde realiteit) reisbouwers zijn pioniers in de ervaringseconomie. Net als Shakespeare jaren geleden, creëert een reisbouwer de volgende generatie aan vermaak en belevenissen. De reisbouwer is verantwoordelijk voor schrijven, ontwerpen, en bouwen van 'uitjes' in AR.

3. Kunstmatige Intelligentie Business Development manager

Dit is een baan voor iemand met een hypothetische Kunstmatige Intelligentie-gedreven computerdienstverlener. Cognizant: "Er zijn nog steeds dingen die Kunstmatige Intelligentie niet kan, en niet gaat kunnen in de nabije toekomst: zichzelf verkopen." In deze baan ben je dus een verkoper van KI-computerdiensten.

4. Persoonlijke data makelaar

In de toekomst halen mensen geld uit de data die ze genereren (al gebeurt het nu ook al). Het is niet langer Facebook die jouw data aan Amazon verkoopt, maar het is aan jou om er financieel gewin uit te slaan. Een persoonlijk data makelaar monitort en handelt in de data van een cliënt.

5. Snelweg controller

Autonome voertuigen en postdrones hebben de manier waarop we onze wegen en luchtruimte beheren veranderd. Een snelweg controller is nodig om te regelen dat het verkeer efficiënt z'n bestemming bereikt.

6. Mens-machine teammanager

De toekomst van werk hangt af van de mate waar in mens en machine kunnen samenwerken. De teammanager is verantwoordelijk voor het naar boven halen van de talenten in beiden, en de output te verhogen.